MONDO INTERVJU

EKSKLUZIVNO ZA MONDO - "BUCKO" O KOM PRIČA CEO SVET: Rukometni Šek otkriva koliko ima kilograma i zašto VOLI Jokića!

Autor Milutin Vujičić

Hit Svetskog prvenstva - pivot reprezentacije Konga o kome priča ceo svet, Gotje Mvumbi Tjeri u ekskluzivnom razgovoru za MONDO govorio je o utiscima iz Egipta, poruci slavnog Šekila O'Nila, čime se bavio pre rukometa, podršci i kritikama zbog kilaže...

Izvor: Mondo, Profimedia

/piše: Goran Arbutina, Mondo.ba/

Svetsko prvenstvo za rukometaše u Egiptu polako ulazi u poslednju fazu, a već sada imamo one koji su opravdali očekivanja, one koji su razočarali, pa i heroja šampionata.

U pitanju je Gotje Mvumbi Tjeri, pivot selekcije Konga o kojem bruji ceo svet i čije fotografije su preplavile internet, još otkako je 15. januara prvi put istrčao na teren dvorane u Kairu u duelu sa Argentinom.

Za samo 11 minuta postigao je četiri gola i osvojio publiku širom sveta svojom pojavom, pomalo i atipičnom ne samo za rukometaše, već i za sportiste.

Čim se pojavio, krenula su nagađanja koliko Mvumbi ima kilograma, jer bilo je jasno da nije reč o 89, koliko je pisalo na zvaničnom sajtu IHF-a. Potom se govorilo o 110, pa 137...

U ekskluzivnom razgovoru za MONDO konačno je rešio ovu dilemu, ali i govorio o debitantskom nastupu na Svetskom prvenstvu sa selekcijom Konga, poruci čuvenog Šekila O'Nila, podršci i kritikama, porodici u Francuskoj, te otkrio čime se bavio pre rukometa.

"Visok sam 195 centimetara i imam 137 kilograma", rekao nam je 26-godišnji Mvumbi koji ne mari mnogo na kritike i poneke čudne poglede zbog njegove kilaže.

"Živim svoj život. Osećam se dobro u svojoj koži. Ovo je jednostavno moj život i ne zanimaju me drugi", kaže nam Gotje Mvumbi dok se odmara na terasi hotela u Kairu, čekajući poslednju utakmicu na šampionatu, verovatno onu za 27. mesto.

I sa svojih 137 kilograma pružao je odlične partije na parketu i postigao 20 golova na pet utakmica svetskog šampionata.

U premijernoj utakmici protiv Argentine ubacio je četiri gola iz četiri pokušaja, svetskom šampionu, Danskoj ubacio je isto toliko, a nakon sjajne partije protiv Bahreina i pet postignutih pogodaka proglašen je igračem utakmice. Ovo veliko priznanje, dobio je i drugi put na poslednjem meču protiv Tunisa.

"Uhhh, to je potpuno neverovatno. Presrećan sam zbog ove nagrade i svoje ekipe", kaže on.

Ovakvu rukometnu i sportsku bajku niko nije očekivao ni u najluđim snovima, pa ni njegovi roditelji, imigranti iz Kinšase kada im se 15. maja 1994. u francuskom Šartru rodio treći sin.

"Odrastao sam u velikoj porodici, imam dva starija brata i jednog mlađeg, te tri sestre. Kod nas je uvek bilo veselo i zanimljivo".

Kao i sva deca i maleni Gotje volio je sport, posebno one s loptom, ali rukomet nije bio njegov prvi izbor.

"Rukomet sam počeo da treniram sa 14 godina. Pre toga trenirao sam fudbal. Bio sam prvo napadač, pa sam igrao u sredini, pa u odbrani. To je zato što nisam voleo mnogo da trčim (smeh). Na kraju sam odustao od fudbala i prešao na rukomet. I moja braća i sestre bavili su se sportom, ali sada više ne", kaže Gotje.

Njegov izbor pokazao se uspešnim, iako nije bilo sve savršeno. Nije uspeo da se probije u francuskom Kreteju, pa je igrao za Vernuje, čak sedam godina, da bi prošle godine stigao u poluamaterski Dru u svom istoimenom rodnom gradu.

Izvor: Mondo

Iako igra četvrtu francusku ligu, uspeo je da se domogne Svetskog prvenstva igrajući za selekciju Konga kojoj se priključio 2016.

Nakon tri nastupa na Afričkom kupu nacija, gde su osvajali sedmo i osmo mesto, te osvojenog petog mesta na Afričkim igrama selekcija Konga izborila je istorijski nastup na Svetskom prvenstvu, posle dve uzastopne pobede nad selekcijom Gabona.

"Iako igram četvrtu ligu, nadao sam se da mogu da napravim nešto veliko i sanjao sam o tome da sa reprezentacijom odem na Svetsko prvenstvo. Pobedili smo Gabon, izborili plasman i moj san se ostvario".

Uspeh je odjeknuo ne samo u Kongu nego i u Francuskoj gde živi 90 odsto reprezentativaca, koji zbog svog porekla imaju dvojno državljanstvo.

"Porodica, prijatelji, komšije, svi koji me znaju su bili presrećni jer sam na Svetskom prvenstvu, zato što mi se ostvario san", priča on.

Dvadesetšestogodišnji "bucko" rođen u Šartru iznenada se našao na velikoj sceni na Svetskom prvenstvu, pored najvećih zvezda poput Sagosena, Hansena, Duvnjaka, Mirhola, Gigua, Entreriosa...

"Bilo je impresivno samo pojaviti se u Egiptu. Biti ovde, igrati Svetsko prvenstvo je velika čast za mene, presrećan sam što sam ovde i što učestvujem sa svojom reprezentacijom. Ovde u hotelu sreću me i igrači iz drugih reprezentacija sa kojima ne igramo, čestitaju mi, pružaju mi podršku, to je pravo zadovoljstvo kada mi dođe neko od tih velikih igrača i poštuje ono što radim".

Jedna poruka podrške ipak se izdvojila.

Zbog svoje konstitucije Gotje Mvumbi Tjeri dobio je nadimak "rukometni Šek", a to nije promaklo ni onom pravom – Šekilu O'Nilu!

Čuveni košarkaš poslao mu je video poruku podrške i praktično ga učinio još više slavnim, nakon čega je Gotjeov nalog na Inst agramu "eksplodirao"!


"To je bilo potpuno neverovatno. Kada sam vidio tu poruku bio sam na nekoj drugoj planeti. Ne znam ni ko je smislio taj izraz 'rukometni Šek'. Ali ovo je stvarno neverovatno", kaže rukometaš Konga koji se ipak trudi da ostane čvrsto na zemlji.

"Iskreno, iznenadila me ta ogromna podrška sa svih strana, ali trudim se da radim ono što radim kao inače. Naravno drago mi je što se sve isplatilo i što sada ceo svet vidi šta mogu na terenu i što imam veliku podršku", priznaje Gotje.

Zbog njega, ali i požrtvovane igre svih igrača i selekcija Konga pobrala je simpatije. Zanimljivo je da su se reprezentativci Konga pripremali prilično kratko za svoj debitantski nastup na Svetskom prvenstvu, zajedno su proveli tek jednu sedmicu u novembru, te 10 dana u Francuskoj pred samo takmičenje. Uprkos tome, krasi ih zajedništvo i timski duh.

"Pripreme jesu bile kratke, ali ova ekipa je zajedno četiri godine tako da postoji čvrsta veza među nama. Moramo da nastavimo da radimo, da se još više upoznamo i zbližimo i pomognemo jedni drugima da igramo bolje", rekao je Gotje, a potom otkrio i ključnog čovjeka u selekciji Konga:

"Naš srednji bek Aurelijen Čitombi je sjajan igrač, igrao je sjajno ovo prvenstvo i ovaj tim ne bi bio isti bez njega. Nažalost povredio se i želim svom velikom bratu brz oporavak".

Posle tri poraza Kongo je ipak stigao i do prve, istorijske pobede. Savladana je Angola u meču koji je imao dvostruki ulog.

"To je naša prva pobeda protiv njih još od 2014. godine", otkrio je on.

Veliki trijumf proslavljen je pobedničkim plesom cele ekipe na parketu, a "šou je ponovo ukrao" korpulentni Gotje. Iako ima 137 kilograma pokazao je da zna da "đuska".

"Često to radimo, volimo da naše pobede proslavimo plesom. Drago mi je da se ljudima sviđa kako plešem (smeh)".

Šta sada nakon što je pokupio svetsku slavu?

Mnogi očekuju da on dobije i poziv nekih većih klubova, ali Gotje u razgovoru za MONDO ističe da ne oseća pritisak da mora sada mnogo više da napravi, te da veruje u sebe.

"Ako me pitate gde bih voleo jednog dana da igram reći ću vam u Barseloni, PSŽ-u, Kilu, Vespremu... Ali idem dan za danom, videću kako će se stvari razvijati. Najvažnije je da šta god da se dešava nastaviš da veruješ u sebe, da imaš samopouzdanje. Sve može u trenutku da se promeni i ja sam zahvalan Bogu što mi je dao sve ovo i omogućio ovo što mi se dešava".

Jedna od prvih stvari koje će uraditi kada se vrati u Dru je posetiti starački dom i zahvaliti se njegovim stanovnicima na srdačnoj poruci podrške koju su mu poslali tokom šampionata.

RUKOMETNI IDOLI

"Petoricu igrača zaista volim. To su Tijeri Omeje, Danijel Narsis, Sander Sagosen, Mikel Hansen i Aron Palmarson", otkrio je on ne navodeći, međutim, niti jednog na svojoj poziciji. "Od pivota volim Aginagaldea, Fabregasa i Soraindoa", dodao je Gotje.

A u slobodno vreme i dalje će uživati u slušanju muzike iz Konga, gledanju tamošnjeg fudbala, ali i NBA košarke, koja za njega nije hobi nego strast.

"Obožavam NBA i stalno ga gledam. Moji omiljeni igrači su Majkl Džordan, pokojni Kobi Brajant, Lebron Džejms, Šekil o Nil i Kevin Durent. Durenta obožavam, nadam se zbog njega da će Bruklin ove godine da osvoji titulu".

Na pitanje šta misli o Nikoli Jokiču rekao je: "Strašan igrač. Volim ga, jako dobar igrač".

Nikola Jokić nije jedini Srbin kojeg poštuje.

"Momir Ilić i Cupara", ispalio je nakon pomena "srpski igrači", a potom nastavio:

"Da, znam i Mladena Bojinovića, on je jedan od najboljih srednjih bekova u istoriji", zaključio je Gotje Mvumbi Tjeri.

Na kraju je poručio svima da prate MONDO!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.