čuveni stručnjak

SRPKINJE PO UZORU NA MUŠKARCE: Novi selektor rukometašica je provereni stranac!

Autor Pavle Knežević

Ovo je izgleda najbolji recept

Izvor: Profimedia

Posle haosa i svađe u reprezentaciji Srbije i sukoba Ljubomira Obradovića i rukometašica, kompletan stručni štab je podneo ostavku.

Slovenački trener Uroš Bregar imenovan je za novog selektora, saopštio je Rukometni savez Srbije (RSS). Rukometaše je prošle godine preuzeo Toni Đerona, a tim je odmah zaigrao bolje.

Možda će vas zanimati

Bregar je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri bio i pomoćni trener u Vardaru, a predvodio je i madjarski VAC i reprezentaciju Slovenije. Sada je trener Krima, najjačeg kluba u Sloveniji, za koji igra Jovana Risović.

Krim pravi tim kojim hoće da napadne ligu šampiona, u koji dolaze i Andrea Lekić, Sanja Radosavljević, Katarina Krpež Šlezak i Dragana Cvijić.

On je, nakon imenovanja, izjavio da je bio počastvovan pozivom RSS i dodao da je bilo teško doneti odluku o okončanju mandata u selekciji Slovenije.

"Mislim da je došlo vreme za promenu, za neku novu energiju, koja je potrebna i meni i igračicama. Prevagnuli su razlozi da prihvatim ponudu Srbije. Verujem da posvećeni, u zajedničkom radu stručnog štaba i igračica, možemo da napravimo neki veliki rezultat", rekao je Bregar.

Bregar dobro poznaje srpske rukometašice.

"Jako poštujem celokupan srpski sport i sve što ste napravili kao sportska nacija. U rukometu uvek ima igrača i igračica, uvek iskoči neko nov. Siguran sam da ozbiljnim radom, a verujem da je tako bilo i do sada, možemo da dignemo reprezentaciju na još jedan viši nivo", rekao je on.

"Što se tiče reprezentativki koje dolaze u Krim, tražili smo devojke koje imaju karakter i već neku povezanost sa Krimom u prošlosti. Andrea, Cvija i Katarina se vraćaju u klub gde su već igrale. Pratim Sanju već duže vreme, svidja mi se kao igrač i drago mi je da ćemo saradjivati. Risović ima top sezonu i zadovoljan sam što će ostati u Кrimu i naredne sezone", dodao je novi selektor Srbije.

Mečevi sa Slovačkom u baražu za Svetsko prvenstvo 2021. godine igraju se u Šalji i Beogradu, 17. i 21. aprila.

"Imaćemo par dana za trening pred prvu utakmicu... Razgovarao sam sa više-manje svim igračicama i drago mi je da vidim energiju, želju i motiv da igraju za nacionalni tim. Znam da je ekipa malo starija, ali igračice ne delim na mlađe i starije. Podmlađivanje će doći prirodnim procesom", rekao je 42-godišnji Bregar.

"Želim na početku da pozovem sve, jer igračice delim, pre svega, na kvalitetne i manje kvalitetne. Stvari u rukometu se menjaju, karijere su sve duže, tako da se igrači od 30 godina više i ne smatraju starim. Najvažnije je da postoji želja da se igra za reprezentaciju", istakao je Bregar.

Predsednika RSS Milena Delić navela je da smatra da je Bregar "idealno rešenje" i istakla da se Savez ne odriče nijedne reprezentativke.

"Savez ne želi da se odriče bilo koje igračice. Ne delim ih na stare i mlade, bez obzira što je činjenica da imamo jednu od najstarijih reprezentacija. Normalan sled događaja će biti da će se jedna po jedna opraštati od reprezentacije, verovatno će i same donositi takve odluke", rekla je Delić.

"Nemamo toliki fond igrača da krenemo u neku reformu, pa da ciklus započnemo sa nekim juniorskim timom", dodala je ona.

Delić je istakla da se godinama u Srbiji "mnogo loše radilo" i da u "perspektivi nema puno igračica koje će biti nosioci u seniorskoj reprezentaciji".

"Ovo sve moraće da prati i mnogo ozbiljniji rad u mladjim selekcijama i stvaranje novih reprezentativki. Za to će biti potrebno vreme, i te devojke će dolaziti u sastav onih koje su na visokom nivou i na koje selektor računa", rekla je predsednica RSS.

(MONDO/Beta)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.