Ostali sportovi

NADAM SE DA ĆE SRBIJA U TOKIJU OSVOJITI BROJNE MEDALJE: Spoj umetnosti i sporta na Olimpijskim igrama!

Autor Nikola Lalović

Sjajna manifestacija je održana u Beogradu pred početak Olimpijskih igara.

Izvor: aestheticsportsconference.rs

Proteklog vikenda održan je prvi nacionalni naučni skup pod nazivom "Estetski sportovi između umetnosti i sporta", koji je organizovao Univerzitet u Beogradu - Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom kulture i informisanja i Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.

Na ceremoniji otvaranja umetnički program su izveli studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja sa specijalnom gošćom  Danijelom Veselinović.

Potom su prisutne pozdravili dekan fakulteta prof. dr Saša Jakovljević, zatim predsednica naučnog skupa prof. dr Sanja Mandarić. Ispred Vlade Republike Srbije su se obratili gospođa Snežana Žugić, pomoćnica ministra za omladinu i sport, zadužena za sektor omladine i zamenik šefa kabineta ministarke kulture i informisanja, gospodin Stanko Blagojević.

Centralni događaj bila je izložba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije pod nazivom "Umetnost igre u olimpijskim sportovima". Izložbu je svečano otvorio Njegova Ekselencija gospodin Takahiko Kacumata, ambasador Japana u Republici Srbiji. Ambasador Kacumata je ovom prilikom poželeo sreću našem olimpijskom timu. 

"Olimpijske i Paraolimpijske igre ove godine imaju poseban značaj - da pokažu našu otpornost na pandemiju, dajući tako hrabrost i nadu ljudima širom sveta. Nadam se da će srpski tim pokazati svoju spremnost i osvojiti brojne medalje u Tokiju, kao i da će se naše prijateljstvo, kroz ove igre, proširiti na mnoge druge oblasti. Zasnovani na dugogodišnjem prijateljstvu, odnosi Japana i Srbije odlično su promovisani u mnogim sferama, i 2022. ćemo obeležiti 140. godišnjicu uspostavljanja prijateljskih odnosa između naše dve zemlje", naglasio je Kacumata. 

Nakon otvaranja izložbe nastavljen je rad na naučnom skupu kroz predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti kulture, sporta i obrazovanja.