Neverovatno

 ATLETIČARKE NE MOGU DA NASTUPE U TOKIJU ZBOG VIŠKA TESTOSTERONA: Bizarna odluka, nisu prve koje je zadesio ŠOK

Autor Tamara Ranković

Kristin Mboma neće moći da učestvuje u jednoj disciplini na Olimpijskim igrama.

Izvor: Instagram/christine_mboma

Namibijske atletičarke biće uskaraćene u Tokiju.

Nakon što je objavljeno da je šampionka na 100 metara Šakari Ričardson koristila opijate pa da zato neće otići na Olimpijske igre stiže vest i o tome da još dve uspešne atletičarke neće moći da učestvuju u trci na 400 metara. Razlog je bizaran!

Kristin Mboma i Beatris Masilingi važe za dva velika talenta još iz juniorskim takmičenja, ali u Tokiju na jednoj trci neće biti poželjne. Njihov trener objavio je da Svetska atletska organizacija brani atletičarka učešće jer imaju više testosterona.

Na trci u Poljskoj, Kristin Mboma za samo 48,54 sekundi je istrčala 400 metara, a to je prema viđenju Svetske atletske organizacije neizvodljivo za ženski kriterijum.

Nakon maestralne trke Mbome u kojoj je napravila sedmi najbolji rezultat u istoriji te discipline sprovedena je istraga.

Iako će moći da učestvuje na trci 200 metara, za trku na 400 smatraju da atletičarke imaju više testosterona u odnosnu na prihvatljivu, pa im je tako zabranjeno takmičenje sa drugim ženama. Nažalost, nisu prve sa tim problemom!

Kaster Semenja, Fransin Nijonsaba i Margaret Vambui su afričke atletičarke sa sličnim problemom. Predloženo im je da pomoću kontraceptivnih pilula smanje svoju količinu  testosterona, ali su one to odbile.