MONDO Intervju

NE SPAKUJEMO KOFERE, A VEĆ NAS KITE ZLATOM! MANDIĆ ZA MONDO: Iz dubine duše vam kažem - strpite se, medalja je uspeh!

Autor Tamara Ranković

Proslavljeni srpski vaterpolista Dušan Mandić za MONDO je izneo svoje utiske pred početak Olimpijskih igara i nagovestio da njemu i saigračima neće biti lako, ali i da imamo čemu da se nadamo!

Izvor: MN Press/Profimedia

Pre devet godina proglašen je za najboljeg mladog sportistu u Srbiji, a danas važi za jednog od glavnih pokretača u vaterpolo reprezentaciji, ujedno i za jednog od najboljih vaterpolista sveta!

Dušan Mandić bio je jedan od momaka koji su Srbiji doneli zlatnu medalju sa Olimpijskih igara u Riju 2016. godine. Tada se na čuvenom balkonu začula pesma "Osvojili smo sve" jer su naši hrabri delfini uspeli da donesu medalju sa svakog velikog takmičenja. Svi se pred Tokio nadamo da ćemo svi uglas zapevati istim povodom...

Mandić je za MONDO govorio o tome koliki je sada pritisak na vaterpolistima Srbije zbog velikih dostignuća, ali i optimistično rekao da se nadamo novoj medalji na Olimpijskim igrama u Tokiju.

 Selektor Dejan Savić ga je naravno uvrstio na spisak, a Mandić veruje u ekipu koju je trofejni stručnjak izabrao.

"Uvek je teže kada se medalja brani nego kada se osvaja, pritisak naravno postoji. Mi smo najiskusnija reprezentacija u Tokiju i znamo da se nosimo sa svim. Prošli smo toliko toga zajedno na svim mogućim takmičenjima, imali smo i padove i osvajali smo više puta sve", objasnio je Mandić.

Vaterpolista koji je jedan od novih igrača "drim tima" na Novom Beogradu ne želi da "živi od stare slave". Uspeha se rado priseća, ali kada treba da se napravi novi - sav fokus je usmeren na to, a ne na utakmice koje su iza njega.

"Mi sportisti živimo takav život da nakon svakog uspeha mi nemamo puno vremena da o njemu razmišljamo. Prvo čega se mi prisećamo je da na prethodna dva velika takmičenja nismo osvojili medalju. Bili smo peti na evropskom i peti na svetskom prvenstvu i to nas je fino prizemljilo. Ali, mislim da će nam to koristiti da odemo rasterećeni u Tokio", istakao je Mandić pa objasnio odakle rasterećenje u ekipi.

"Rasterećeni smo u smislu da smo osvojili sve. U Riju smo uzeli to zlato koje nam je mnogo nedostajalo i to će nam biti rasterećenje. Veći će pritisak biti na reprezentacije koje već dugo godina čekaju medalju sa Olimpijskih igara", pojasnio je srpski vaterpolista.

Izvor: MN Press

Ima onih koji dugo čekaju, a već na startu naše reprezentativce čekaju velika iskušenja. Na Olimpijskim igrama u Tokiju Srbija je u grupi sa Hrvatskom, Crnom Gorom, Australijom, Kazahstanom i Španijom. Mandić kaže - biće teško!

"Idemo korak po korak, imamo izuzetno tešku grupu, nikad težu. Pokušaćemo da podižemo nivo iz utakmice u utakmicu i tako se spremimo za najvažniji meč, a to je četvrtfinale. Svi protivnici su jednako teški. Može da se desi da sve tri medalje budu iz naše grupe. Ali biće posebno lepo pobediti jaku ekipu", poručio je Mandić.

Faliće mu publika, ali spreman je i pored toga da "potopi" rivale.

"Specifična će biti situacija, ko uspe da se prilagodi ovim izazovima koji nisu sportski, taj će bolje proći. Faliće nam publika, naravno nije jednaka draž, ako je uopšte ima kada se igra pred praznim tribinama, ali kako nama tako svima", iskren je jedan od šampiona.

Izvor: MN Press

Svestan je očekivanja svih onih koji već dugo prate srpski vaterpolo tim koji godinama donosi medalje sa velikih takmičenja. A njegova poruka pred Tokio mora da se čuje. 

"Nas kite sa zlatom i pre nego što spakujemo kofer. Poručio bih svima da shvate da je svaka medalja sa tako velkog takmičenja veliki uspeh. To mislim iz dubine duše. Budite strplivi, bodrite nas, a mi ćemo to poverenje da opravdamo u bazenu", sa osmehom na licu pred Olimpijske igre poručio je Dušan Mandić za MONDO.

Da mi poslušamo njega, a onda će i on ispuniti svoje obećanje. A to je opravdano poverenje i nadamo se - medalja u Tokiju!