SREĆNO!

NAŠ AMERIKANAC, EVROPSKI PRVAK I SRPSKI GRUZINI: Ne daju im šanse za medalju, ali oni idu u Tokio da naprave SENZACIJU!

Autor Milutin Vujičić

Srbiju će u Tokiju predstavljati i četiri rvača, upoznajte ih!

Izvor: MN Press, Profimedia, Profimedia/Natalia Fedosenko/TASS

Srbiju će na Olimpijskim igrama u Tokiju (od 23. jula do 8. avgusta) ukupno predstavljati 86 sportista u 15 različitih sportova, a čak četiri predstavnika imaćemo u rvanju.

U pitanju je jedan od retkih sportova koji su se pojavili još na prvim Igrama 1896. godine, a da su se održali sve do danas, s tim da je rvanje bilo "izbrisano" 1900. Rvanje je među najstarijim sportovima na svetu pošto su pećinski crteži sa rvačima pokazali da je bilo prisutno i 3.000 godina pre nove ere, naravno, ne u obliku kakvo je danas.

Od 1908. godine u Londonu prisutan je grčko-rimski stil, dok se od 1920. (Antverpen) pojavljuje i "slobodni stil" u redovnom programu Igara.

Srbiju će u Tokiju, upravo u "slobodnom stilu" rvanja, predstavljati Stevan Mićić - i to u kategoriji do 57 kilograma - dok ćemo imati još tri rvača u "grčko-rimskom" stilu. To su Mate Nemeš (do 67 kilograma), Zurab Datunašvili (do 87) i Mihail Kadžaja (do 97).

Videćemo da li će neko od njih uspeti da ponovi uspeh fantastičnog Davora Štefaneka koji nam je doneo, za sada, jedinu medalju - i to zlatnu - na Igrama u Rio de Žaneiru.

Sa njima u Tokiju biće i treneri Stojan Dobrev i Vojislav Trajković koji veruju u medalje.

STEVAN MIĆIĆ

Izvor: Profimedia/Natalia Fedosenko/TASS

Jedini naš predstavnik u rvanju "slobodnim stilom" je Stevan Mićić koji je rođen u Arizoni, pa osim srpskog poseduje i pasoš SAD iz kojih upravo putuje u Japan.

Bronzani sa Evropskog prvenstva 2018. i 2020. godine u kategoriji do 57 kilograma, predstavio se u lepom svetlu još kao junior kada je bio treći najbolji na svetu. Od tada je znatno napredovao i videćemo da li može da napravi iznenađenje u Tokiju.

Prednost se daje Zaguru Uguevu, predstavniku Rusije, odnosno Sulejmanu Atliju iz Turske, ali sigurno da ni naš Stevan nije bez šansi.

VAŽNI DATUMI

  • 4. avgust - osmina finala i četvrtfinala (od 4.30)
  • 4. avgust - polufinale (od 11.15)
  • 5. avgust - repasaž (od 4.00)
  • 5. avgust - za bronzu (posle 11.15)
  • 5. avgust - finale (posle 11.15)

MATE NEMEŠ

Izvor: MN Press

Braća Nemeš iz Sente mnogo puta su obradovali srpske navijače, a ovoga puta će nas Mate predstavljati u Tokiju u rvanju-grčko rimskim stilom do 67 kilograma.

Nedavno je Mate postao evropski šampion u Varšavi i zbog toga važi za jednog od favorita u svojoj kategoriji, a agencija "AP" predviđa mu bronzanu medalju. Videćemo da li može i više od toga, a pred polazak u Japan poručio je da će dati sve od sebe.

Najveći rivali biće mu Ismael Borero sa Kube, ruski predstavnik Artem Surkov, odnosno egipatski rvač Mohamed Ibrahim El-Sajed.

VAŽNI DATUMI

  • 3. avgust - osmina finala i četvrtfinala (od 4.30)
  • 3. avgust - polufinale (od 11.15)
  • 4. avgust - repasaž (od 4.00)
  • 4. avgust - za bronzu (posle 11.15)
  • 4. avgust - finale (posle 11.15)

ZURAB DATUNAŠVILI

Izvor: MN Press

Gruzijanski rvač prošle godine dobio je srpski pasoš i postao Zrenjaninac, pa će kraj njegovog imena stajati naša trobojka dok se bude takmičio u rvanju grčko-rimskom stilu (do 87 kg)

Datunašvili ima 30 godina i ovo će mu biti treće Olimpijske igre pošto je prethodno u Londonu zaustavljen u četvrtfinalu, dok je u Riju stao već u prvoj rundi. Nadamo se da će ponovo doneti medalju Srbiju, kao što je zlato nedavno na Evropskom prvenstvu u Varšavi.

"Dobro smo se spremali, mislim da imamo šanse i za medalje, i daćemo sve od sebe", rekao je Zurab pred polazak u Tokio.

Najveći rivali u borbi za medalje biće mu Žan Belenijuk iz Ukrajine, Viktor Lorinc iz Mađarske, Rustam Asakalov iz Uzbekistana, odnostno Danijel Gregorič Hečavarija. Zanimljivo, Zurab je još sa šest godina počeo da trenira rvanje "da bi bio jak".

VAŽNI DATUMI

  • 3. avgust - osmina finala i četvrtfinala (od 4.30)
  • 3. avgust - polufinale (posle 11.15)
  • 4. avgust - repasaž (od 4.00)
  • 4. avgust - za bronzu (posle 11.15)
  • 4. avgust - finale (posle 11.15)

MIHAIL KADŽAJA

Izvor: MN Press

Još 2017. godine Mihail je promenio državljanstvo i počeo da nastupa za reprezentaciju Srbiju. Pre toga, kao i Zurab, takmičio se pod zastavom rodne Gruzije, a 31-godišnjem rvaču ovo će biti prvi nastup na Olimpijskim igrama.

Njegova kategorija je grčko-rimski stil do 97 kilograma, a sa Svetskog prvenstva 2019. godine odneo je bronzanu medalju, dok je na prethodnom EP u Varšavi bio 14.

Agencija "AP" ne vidi ga među favoritima na Igrama u Tokiju, pa prednost daju Musi Evlojevu (Rusija), Arturu Aleksanjanu (Jermenija), Mohamedu Hadiju Saraviju (Iran), odnosno Tadeušu Mihaliku (Poljska).

VAŽNI DATUMI

  • 2. avgust - osmina finala i četvrtfinala (od 4.30)
  • 2. avgust - polufinale (posle 11.15)
  • 3. avgust - repasaž (od 4.00)
  • 3. avgust - za bronzu (posle 11.15)
  • 3. avgust - finale (posle 11.15)