IDEMO!

IVANA, TOKIO JE PRAVO MESTO ZA OLIMPIJSKO ZLATO: "Kraljica sportova" čeka Srbiju, 5 atletičara napada rekorde!

Autor Nebojša Marković

Upoznajte srpski tim koji će nas predstavljati na Olimpijskim igrama u Tokiju u atletici, a među kojima ćemo imati i jednu predstavnicu sa realnim šansama za borbu za medalju.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Profimedia

Srbiju će na Olimpijskim igrama u Tokiju (od 23. jula do 8. avgusta) ukupno predstavljati 86 sportista u 15 različitih sportova, a pet predstavnika, odnosno predstavnice, imaćemo i u atletici.

Radi se o takozvanoj "kraljici sportova", sportu svih sportova, gde će se atletičari i atletičarke nadmetati za medalje u 24 discipline u muškoj i 23 discipline u ženskoj kategoriji.

Srbija je na prošlim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru imala i jednu osvojenu medalju u atletici, kada je Ivana Španovića osvojila bronzu u skoku u dalj, a i ovog leta ona će biti glavni adut srpskog atletskog tima.

Bila je to naša prva i jedina medalja u atletici od osamostaljenja, a petoro atletičara potrudiće se da u Tokiju stigne i makar druga. Po prognozama agencije "AP", od Srbije se ipak ne očekuje osvajanje medalja u ovom sportu...

Pa da upoznamo sve srpske predstavnike u atletici.

IVANA ŠPANOVIĆ

Izvor: Profimedia

Ivana Španović je na Igrama u Riju zamalo ostala bez najsjajnijeg odličja, kada ju je zihernadla sa broja na leđima koštala boljeg skoka, ali pet godina kasnije, u Tokio stiže puna nade da bi mogla da zasija na najvećoj sceni koju poslednji put posećuje. Španovićeva je već najavila da su joj ovo poslednje Olimpijske igre, na kojima je u disciplini skok u dalj nastupala već i 2008. i 2012. godine.

U Pekingu je skočila 6.30 metara i završila učešće u kvalifikacijama, u Londonu je četiri godine kasnije bila osma sa skokom 6.35, da bi u Riju usledila brozna (7.08 metara). Dva puta "bronzana" na Svetskim prvenstvima i višestruka evropska šampionka, Španovićeva će pokušati da uprkos problemima sa povredama koje je imala ranije ove godine vrhunac forme dostigne baš 3. avgusta u Tokiju.

"Retko kada bih otišla na takmičenje kada nisam spremna. Ja nemam šta da lažem ni sebe ni druge, uvek se videlo koje su mi ambicije i apetiti. Prevazišla sam podijum kao mesto gde želim da se pojavim. Zanimaju me samo prvo mesto i rekordi, ta borba me kali kao sportistu u mentalnom i atletskom smislu", pričala je uspešna Srpkinja,

VAŽNI DATUMI

  • 1. avgust - kvalifikacije (od 2.50)
  • 3. avgust - finale (od 3.50)

DRAGANA TOMAŠEVIĆ

Izvor: Profimedia

Ako su za Ivanu Španović ovo četvre Olimpijske igre, šta tek reći za iskusnu Draganu Tomašević, kojoj će u disciplini bacanja diska ovo biti peti nastup na najvećoj sportskoj smotri. Ona je debitovala na Igrama još u Atini 2004, pre punih 17 godina i od tada je bila redovna učesnica.

Ipak, Dragana Tomašević još nijednom na Igrama nije uspela da prebrodi kvalifikacionu rundu, tako da će za nju 31. jul biti najveći test - da vidimo hoće li u 40. godini biti u mogućnosti da napokon stigne do velikog finala.

Tomaševićeva je dva puta bila sedma na svetu, ali davnih 2005. u Helsinkiju i 2011. u Daeguu. Posle 21 godine takmičenja u disciplini bacanje diska, Tomaševićeva će pokušati da napravi najbolji rezultat u karijeri na Olimpijskim igrama.

VAŽNI DATUMI

  • 31. jul - kvalifikacije (od 2.30 prva grupa i 3.55 druga grupa)
  • 2. avgust - finale (od 13.00)

MARIJA VUČENOVIĆ

Marija Vučenović kompletira ženski deo atletskog tima Srbije u Tokiju. Ova 28-godišnjakinja će debitovati na Olimpijskim igrama u disciplini bacanje koplja. Ona je tek nedavno saznala da će se nadmetati u Tokiju, pošto je plasman na Igre obezbedila na osnovu rang liste Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Vučenovića se prvi put na velikoj sceni pojavila na Svetskom juniorskom prvenstvu 2009. kada je bila četvrta, a rekord je postavila ove godine u Splitu kada je na Evropskom bacačkom kupu osvojila peto mesto hicem od 62.25 metara.

Bila je i dva puta bronzana - na Svetskom juniorskom prvenstvu 2012. i Evropskom prvenstvu mlađih seniora 2013. godine. Vučenovićeva je svoju atletsku karijeru usavršavala i u SAD, kada je studirala na Univerzitetu na Floridi, a ostaje da vidimo koliko će moći da pruži na svojim prvim Igrama.

VAŽNI DATUMI

  • 3. avgust - kvalifikacije (od 2.20 prva grupa i 3.50 druga grupa)
  • 6. avgust - finale (13.50)

ASMIR KOLAŠINAC

Izvor: MNPress

A od muških takmičara u atletici, Srbija nema jednog, već dvojicu bacača kugle. Onaj iskusniji je Asmir Kolašinac, atletičar koji će po četvrti put predstavljati Srbiju na Olimpijskim igrama. Debitovao je 2008. u Pekingu kada je bio 33. i nije prošao kvalifikacije, da bi svoj najbolji rezultat ostvario četiri godine kasnije.

U Londonu je bio sedmi sa hicem 20.71, dok je u Riju 2016. završio na 15. mestu. Sada je spreman za svoj "poslednji ples" na Olimpijskim igrama, a nedavno je u intervjuu za MONDO govorio o svojim ciljevima.

"S obzirom na tu ekspanziju bacanja kugle u svetu gde je kugla jača nego ikad nekako sam želeo da budem i ja deo te priče, da budem opet među najboljima i zato sam toliko želeo taj plasman na Olimpijske igre. U poslednjih 30 godina, od 1992. pa naovamo olimpijska norma koja je bila za ove OI je donosila medalju, ako ne i zlato. Kada pogledaš rang listu imaš 30 ljudi sa normom. Sada je kugla u nenormalnoj ekspanziji i najbolja je svih vremena. Zato mi je bilo stalo da budem deo istorije, najjačeg takmičenja ikada", objasnio je Kolašinac za MONDO.

VAŽNI DATUMI

  • 3. avgust - kvalifikacije (od 12.15 prva grupa i 13.40 druga grupa)
  • 5. avgust - finale (od 4.05)

ARMIN SINANČEVIĆ

Atletika
Izvor: MN Press

A rame uz rame Kolašincu biće njegov 10 godina mlađi kolega. Armin Sinančević ima 26 godina i prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama. On je pre dve godine skrenuo pažnju na sebe kada je prvi put stigao do finala Svetskog prvenstva u Dohi, ali tada nije uspeo da zabeleži validan hitac.

Momak iz Prijepolja je nedavno na mitingu Dijamantske lige u Dohi bacio kuglu na 21.88 metara, ali kako je istakao za MONDO, u Tokio odlazi bez prevelikih očekivanja.

"Vezao sam neverovatnu seriju rezultata od 1. maja - Bar 21.88m, Doha 21.88m, Firenca 21.60m... Izvanredni rezultati, malo prostora za trening između ovih takmičenja tako da ću pokušati malo da povratim energiju za Olimpijske igre. Moja očekivanja i želje su da dođem i vratim se zdrav jer imam sve vreme povredu prsta desne ruke, a daću sve od sebe da budem što bolji i boriću se da uđem u finale. Pa onda u finalu ostaje da se vidi šta mogu da pokažem u datom trenutku."

VAŽNI DATUMI

  • 3. avgust - kvalifikacije (od 12.15 prva grupa i 13.40 druga grupa)
  • 5. avgust - finale (od 4.05)