Oni su srpski veslači u Tokiju

KAD JOVANA UĐE U ČAMAC, ZA SRBIJU POČINJU OLIMPIJSKE IGRE: Zbog korone prošli PAKAO, 2 nedelje trenirali u hotelu!

Autor Mladen Šolak

Veslači su zbog kovida danima u Japanu bili zatvoreni u sobama. Tokio ih je dočekao košmarom, a sada će dati sve od sebe da odu sa lepim uspomenama. Upoznajte veslačku reprezentaciju Srbije na Olimpijskim igrama!

Izvor: Profimedia/Instagram/vaskelaa

Okolnosti u kojima je srpska veslačka reprezentacija stigla na Olimpijske igre u Tokiju izazvale su najviše problema u kompletnoj ekspediciji naše zemlje u Japanu, jer je prva zvezda tima Miloš Vasić (30) bio pozitivan na koronu.

Naš iskusni veslač, osvajač svetskih i evropskih medalja, zato je morao u karantin, kao i ceo tim. Naši veslači su najpre bili u šoku, pa su se nekako organizovali za treninge u sobi, a onda su radili i na ergometrima koje su obezbedili OKS i ambasada. Posle svega, naš tim je konačno izašao iz hotela posle 13 dana i smestio se prošlog petka u olimpijsko selo.

Nažalost, i Miloševa supruga Sonja Vasić – najbolja srpska košarkašica i barjaktarka našeg olimpijskog tima – takođe je bila pozitivna, pa je posle izlaska iz izolacije poslala emotivnu poruku.

Nakon svega, Vasić i ekipa ušli su u selo psihološki jači, iako svesni da su zbog virusa izgubio značajne dane za završne pripreme.

Izvor: MN Press

"Ogroman korak unazad za mene, moj tim (isto zatvoren na 14 dana), porodicu i ljude koji nas podržavaju… Nisam imao simptome, jedan dan temperaturu i to je sve sto me je zadesilo. Osećam se dobro, dobio sam dozvolu posle obavljenih svih medicinskih pregleda i dobrih rezultata. Vratio sam se u trening odmah po izlasku iz karantina i pokušavamo da iskoristimo malo preostalog vremena da što bolje nastupimo na trkama", rekao je Vasić između ostalog.

Sada je u prvom planu Vasićev treći nastup na Olimpijskim igrama, gde će učestvovati u paru sa Martinom Mačkovićem (25), s kojim čini dubl od 2019

MILOŠ I MARTIN - SRPSKI TANDEM

Izvor: YouTube/Olimpijski komitet Srbije

Te 2019. godine, na prvom zajedničkom takmičenju, Svetskom kupu u Plovdivu, oni su potukli olimpijske i svetske šampione, braću Sinković iz Hrvatske, i osvojili zlatnu medalju.

Mačković, Subotičanin i bivši đak prestižnog koledža Berkli, vratio se kući  iz Amerike upravo 2019. i odmah počeo odlično da sarađuje sa Vasićem, pa su njih dvojica u Bugarskoj na navedenom Svetskom kupu postali prvi pobednički čamac iz Srbije na nekoj trci Svetskog kupa nakon decenije, sjajnim vremenom od 6:34.05.

Neka zablistaju i u Tokiju!

SVE POČINJE ZA SRBIJU KAD KRENE JOVANA

Pored tandema Vasić - Mačković, Srbiju će predstavljati i veslačica Jovana Arsić (28), koja će se takmičiti u skifu.

Ona će biti prva sportistkinja ili sportista iz naše zemlje koja će se takmičiti u Tokiju, jer će veslati kvalifikacije već u noći između četvrtka i petka od 2.30 časova.

Jovana je izborila vizu u Varezeu početkom aprila i tako postala tek druga veslačica iz Srbije posle Ive Obradović, koja nastupa na Olimpijskim igrama.

EVO KADA NASTUPAJU SRPSKI VESLAČI

Izvor: Profimedia

MILOŠ VASIĆ I MARTIN MAČKOVIĆ

  • Subota, 24. jul kvalifikacije od 3.20 
  • Nedelja, 25. jul repesaž od 2.40 
  • Utorak, 27. jul polufinale od 3.30 
  • Četvrtak, 29. jul finale od 2.18

JOVANA ARSIĆ

  • Petak, 23. jul od 2.30 počinju kvalifikacije u kategoriji ženski skif
  • Subota 24. jul od 1.30 repesaž
  • Ponedeljak, 26. jul od 2.00 četvrtfinale 
  • Sreda, 28. jul od 3.58 polufinale
  • Petak, 30. jul od 2.33 finale