Napred kraljice!

JOVANA, SVI ČEKAJU TVOJE ISTORIJSKO ZLATO! Prva Srpkinja koja se takmiči u karateu na OI, glavni favorit u Tokiju!

Autor Tamara Ranković

Sa pobedama je tek naučila da se nosi,a već je postala neko ko piše istoriju. Jovana Preković je prva i jedina Srpkinja koja će predstavljati našu zemlju na Olimpijskim igrama.

Izvor: Profimedia/MONDO/Stefan Stojanović

Od 86 srpskih sportista na Olimpijskim igrama imaćemo jednu predstavicu u karateu, sportu koji ove godine debituje na Olimpijskim igrama.

Borba da taj sport bude deo Igara vodi se još od 1970. godine. Tek je za Olimpijske igre u Tokiju organizacioni komitet odlučio da se karate uključi kao jedan od pet dodatnih odnosno probnih sportova. To znači da ga možda nećemo gledati na narednim igrama.

Sportisti će da se takmiče u mestu Nipo Budokanu, takozvanom duhovnom domu japanskih borilačkih veština, a tamo će biti I jedna Srpkinja koja je već pokazala da zna da pokori svet.

Upoznajte Jovanu Preković:

Iako će biti jedina predstavnica naše zemlje, nade koje se ulažu u deovjku rođenu 1996. godine su velike.
Jovana Preković u svojoj karijeri nizala je oličja kao od šale, a na Igre je otputovala sa titulom svetske i evropske prvakinje. Boriće se u kategoriji do 61 kilograma.

Jovana je vizu za Tokio potvrdila u maju kada je na Evropskom šampionatu osvojila zlato. Za MONDO je govorila o tome koliko je srećna što će predstavljati Srbiju, ali i o tome da ni sama nije mogla da veruje u neke od svojih velikih uspeha.

Nakon što sam postala svetska prvakinja, bila sam nesrećna. Nisam shvatala šta sam uradila i nisam mogla da se nosim sa tim, otkud ja na Svetskom prvenstvu i to šampionka. Plus Olimpijske igre, ma kakve crne Olimpijske igre, nisam znala da nosim to breme, a onda sam shvatila koliko to želim”, bila je potpuno iskrena šampionka.

Sa ponosom će se boriti za novo odličje u karijeri, koje bi joj do sada neminovno najviše značilo.

"Jako sam srećna, karate je prvi put na Olimpijskim igrama. Drago mi je da sam ja ta koja će da predstavlja našu zemlju i sam sport. Važno mi je da sam prošla ceo taj put kako bih došla do Igara i videla kako je ostalim sportistima koji se već godinama kvalifikuju".

Jovana ne predstavlja Srbiju samo u karateu već je I pitomac Vojne akademije, kao I članica Sportske jedinice Ministarstva odbrane I Vojske Srbije.

Mladu damu vide kao jednog od glavnih favortia za osvajanje zlatne medalje na Igrama.

Važni datumi:

6.avgust – eliminaciona faza ( od 5:30)
6.avgust- polufinale ( od 13:05)
6. avgust – finale ( 13:40)