Ajmo!

PLIVAČI OTIŠLI U TOKIO PO MEDALJE! Šest momaka i jedna dama žele da obraduju Srbiju

Autor Tamara Ranković

Srbija će na Olimpijskim igrama u Tokiju imati čak sedmoro predstavnika u plivanju među kojima su šest momaka jedna dama.

Izvor: MN Press

Normu za Olimpijske igre ispunilo je sedmoro srpskih plivača i oni će se takmičiti u šest plivačkih kategorija u Tokiju, od ukupno 18.

To su Čaba Silađi (100m prsno), Velimir Stjepanović (200m slobodno), Vuk Čelić (800m slobodno), Anja Crevar (400m mešovito), Andrej Barna (100m slobodno), kao i Uroš Nikolić i Nikola Aćin, koji će zajedno sa Velimirom Stjepanovićem i Andrejem Barnom predstavljati Srbiju u štafeti 4x100m slobodnim stilom.

Selektor koji predvodi srpske plivače Igor Beretić pred polazak u Tokio gaji velika očekivanja, s obzirom na to da se kvalifikovao veliki broj naših takmičara.

"Što se tiče Olimpijskih igara, mislim da samo napravili veliki uspeh. U ovom ciklusu smo ostvarili pet 'A' normi i uspeli smo da plasiramo mušku štafetu 4×100 metara slobodnim stilom, na šta smo svi jako ponosni. Idemo u Tokio rasterećeni, ali željni borbe", rekao je Beretić.

Predstavljamo vam sedmoro od 86 učesnika Srbije na Olimpijskim igrama:

Čaba Silađi

Izvor: MN Press

Poznati srpski plivač (30) tim sportom bavi se skoro 25 godina. U detinjstvu je trenirao i vaterpolo, ali je ipak prelomio talenat za plivanje.

Kao junior nanizao je mnoga odličja, dok mu je prva medalja kao senioru bila bronza sa Evropskog prvenstva u Istanbulu 2009. godine.

Po četvrti put predstavljaće Srbiju na Olimpijskim igrama, a normu za Tokio obezbedio je na otvorenom Prvenstvu Mađarske, gde je trku na 100 metara prsno završio kao novi državni rekorder, sa vremenom od 59,40 sekundi.

“Ekipa koja putuje je velika i to je sjajan rezultat. Čast je biti deo ovog plivačkog tima. Kao najstariji mogu da ispred svih svojih kolega obećam da ćemo dati sve od sebe da napravimo dobar rezultat. Svi smo uzbuđeni, svi imamo pozitivnu tremu. S obzirom na okolnosti koje vladaju i na odlaganje Igara, sada kada je konačno došao momenat da putujemo, jako smo srećni i zadovoljni”, pred put u Tokio istakao je Silađi.

Važni datumi:

24. jul - 100 metara prsno od 14:00 časova

25, jul - polufinale 04:30 

26, jul - finale 04:12

Velimir Stjepanović

Izvor: MN Press

Plivač koji je na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru 2010. godine ponosno nosio zastavu Srbije bio je jedan od najuspešnijih mladih sportista naše zemlje.

Kada je izašao iz juniorskih voda postao je ozbiljan konkurent starijim plivačima, a značajnije uspehe beležio je na Mediterasnkim Igrama 2013. godine kada je nanizao čak tri zlatne medalje.

Na Evropskom prvenstvu 2014. godine postao je šampion na trci 400 metara slobodnim stilom.

Važni datumi:

25. jul -200 metara slobodni stil 12:33 časova

26. jul - polufinale 03:37

27. jul - finale 03:43


Vuk Čelić

Izvor: YouTube/Obično, a vrhunski


Prvi značajniji nastup na Evropskom prvenstvu u velikom bazenu plivač rođen 1996. godine zabeležio je u Londonu. Nije tada bilo velikog rezultata, ali je u to vreme napravio uspehe na domaćim prvenstvima.

Na plivačkom mitingu u Rimu 2019. godine isplivao je novi nacionalni rekord Srbije u disciplini 800 metara slobodno u kojoj će se takmičiti I na Olimpijskim igrama.

Tom normom se ujedno i kvalifikovao za Tokio.

Važni datumi:

27. jul - 800 metara slobodni stil 13:37 časova

29. jul - 03.40

Anja Crevar

Izvor: MN Press

Jedina dama od sedmoro predstavnika u plivanju rođena 2000. godine ujedno je i najmlađa članica tima.

Najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri mlada Pančevka ostvarila je pre šest godina na Evropskom prvenstvu kada je osvojila bronzu uz novi nacionalni rekord i to u seniorskoj konkurenciji.

Na Svetskom prvenstvu za juniore koje je 2015. održano u Singapuru u disciplini 400 mešovito isplivala je novi nacionalni rekord Srbije (4:43.36), te ostvarila A normu za učešće na Letnjim olimpijskim igrama 2016. u Rio de Žaneiru, gde je bila druga u svojoj kvalifikacionoj grupi.

Anja je svoju istajnost dokazala i tokom korone kada je sve bilo zatvoreno pa i bazeni. Mlada plivačica napunila je manji bazen u dvorištu i improvizovala treninge.

Važni datumi:

24. jul - 400 metara mešovito 13:30 časova

25. jul - finale 03:12

Andrej Barna

Izvor: MN Press

Subotičanin rođen 1998. godine je peti plivač koji je obezbedio normu za Tokio i to na Evropskom prvenstvu.

Barna je bio za četiri desetinke brži od "A" olimpijske norme (48,57) pa je tako Srbija dobila još jednog predstavnika na Igrama.

Na Svetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. takmičio se u dve discipline. Prvo je plivao u štafeti 4×100 slobodno koja je zauzela 9. mesto u kvalifikacijama, uz novi nacionalni rekord, a Barna je svoju deonicu otplivao u vremenu 49,40 sekundi (članovi štafete bili su još i Ivan Lenđer, Sebastijan Sabo i Velimir Stjepanović).

Važni datumi:

27. jul- 100 metara slobodni stil 12:02

28. jul - polufinale 03:30

29. jul - finale 04:37

Uroš Nikolić

Izvor: MN Press

Plivač iz Ćuprije (25) na Olimpijske igre plasio se sa štafetom Srbije na Evropskom prvenstvu u Budimpešti, zajedno sa timom koji su činili Velimir Stjepanović, Andrej Barna i Nikola Aćin.

Srbi su tada zauzeli sedmo mesto koje im je bilo dovoljno za vizu za Tokio.

Pred polazak u Tokio NIkolić je poručio da on i ostali plivači očekuju dobar rezultat u Tokiju.

"Većini štafete su ovo prve Olimpijske igre. Velja je najiskusniji od svih nas i sjajan je lider, uz njegovu pomoć i mi postajemo bolji. Priželjkujemo dobar rezultat na Igrama", istakao je Nikolić.

Važni datumi:

25. jul - štafeta 14:10 časova

26. jul - finale 05:05

Nikola Aćin

Izvor: Facebook/Purdue Swimming and Diving

Studira i trenira u Americi, ali ne zaboravlja odakle je! 

Srpski reprezentativac takmičio se na tri univerziteta u SAD-u. U okviru jednog isplivao je u štafeti i to kao poslednja izmena. Ostvario je prolazno vreme od 18,71 sekunde i na taj način obezbedio trijumf svojoj ekipi na 4 × 50 jardi mešovito.

Njegova štafeta je na kraju ostvarila ukupno vreme 1:26.00, što je treće najbolje u istoriji "Big 10" šampionata. 

Važni datumi:

25. jul - štafeta 14:10 časova

26. jul - finale 05:05