Upoznajte našeg šampiona!

KO JE DAMIR MIKEC, SREBRNI SRBIN IZ SPLITA: "Oteli" mu omiljenu disciplinu, on posle DRAME napravio ČUDO u Tokiju!

Autor Nikola Lalović

Srbija ima prvu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, a to je srebro Damira Mikeca!

Nije dugo Srbija čekala svoju prvu medalju na Olimpijskim igrama, pošto nas je srebrom obradovao Damir Mikec, naš sjajni strelac. 

Rođen je u Splitu pre 37 godina, a kako sam kaže strelci kasnije sazrevaju u odnosu na druge sportove i tek posle 30. godine očekuju najveće rezultate. U Riju mu se nije poklopilo, u Tokiju su mu ukinuli omiljenu discipinu.

Ovaj iskusni "pištoljaš" je dugo radio za svoj najveći uspeh i  došao je na svoje četvrte Olimpijske igre okićen sa čak 12 velikih medalja! On je 2018. godine u Čangvonu doneo Srbiji svetsko srebro u disciplini 50 metara pištolj, a na Evropskim prvenstvima je čak 11 puta bio sa medaljom na grudima! 

UKRALI MU OMILJENU DISCIPLINU!

Ima dva zlata u disciplini 10 metara pištolj, a u toj disciplini je donosio sedam puta srebro, a jednom bronzu našoj zemlji. Na EP ima i jedno srebro na razdaljini od 50 metara, koja mu je "oteta" na ovim OI!

"U mom sportu od 15 disciplina, tu uključujem i glinene golubove, ukupno je bilo 9 muških i 6 ženskih, tako da su mušlkarci izgubili ležeći stav i taj moj pištolj (50 metara prim. aut). To je moja omiljena disciplina bila, bio sam jedan od sedam u svetu koji je mogao da opali tih magičnih 570 krugova, mi smo se borili za nju, ali nismo uspeli", rekao je pred odlazak u Tokio Mikec. 

Upravo je u toj disciplini imao najviše uspeha na Olimpijskim igrama, pošto je u Pekingu bio sedmi u finalu, ali zbog odluke olimpijskog komiteta ovaj iskusni "pištoljaš" je bio uskraćen za disciplinu koju najviše voli!  To mu nije smetalo da napravi ono o čemu je sanjao, da osvoji olimpijsku medalju!

"Fali mi samo olimpijska medalja, pored evropske, svetske, sa Svetskog kupa, Univerziteskih igara, Mediteranskih... To bi bila kruna karijere, da imam potpuni osećaj. To mi je cilj ka kome stremim svako jutro kada se probudim", rekao je za B92 pred sam odlazak u Tokio. 

PREŽIVEO DRAMU U KVALIFIKACIJAMA!

Damir Mikec
Izvor: Profimedia

Ovaj uspeh je još veći kada se zna u kakvim je uslovima Mikec dočekao svoje olimpijsko srebro. Tokom cele 2020. godine nije imao nijedno takmičenje, a tek je pred same OI nastupio na Evropskom prvenstvu u Osijeku. Odatle je doneo dva srebra i očigledno mu je to bila mera pošto je srebro uzeo i u Tokiju. 

U kvalifikacijama je preživeo pravu dramu! Upucao je 578 krugova, a morao je da čeka poslednji hitac takmičenja da bi ušao u finale! Pakistancu Gulfamu Džozefu je bio potreban sam centar da bi sa svih 10 bodova ušao u finale. 

Pogodio je "devetku" i tako odveo Mikeca u finale. A u finalu je rekao sebi - nema više grešaka!

"Verovao sam u sebe. Dobro sam počeo meč, posle sam se malo mučio. Sreća me je pogledala. Ušao sam u finale u kojem sam ispravio sve greške. Svi finalisti su bili izvanredni, ali sam se bazirao samo na svoj zadatak. Prvi metak je bio dobar, a nakon toga lošiji, ali sam uspeo da se konsolidujem. Nakon greške sam rekao sebi, “Damire, ovo je ti je poslednja greška. Od sada samo u centar”. Smirio sam puls, i uspeo da izborim srebro", izjavio je za OKS. 

OŽENJEN SALVADORKOM, A U 37. OBEZBEDIO PENZIJU!

Sada Mikeca čeka velika nagrada! Za srebro koje je osvojio za svoju zemlju dobiće 60.000 evra, a posle navršene 40. godine čeka ga nacionalna penzija u vrednosti 1,5 prosečnih plata u Srbiji!

Posle osvajanja medalje zahvalio se porodici, koja je cela posvećenja sportu! Trenira ga stariji brat Goran Mikec, takođe bivši strelac, a njegova supruga se takođe bavi streljaštvom i dolazi sa prilično egzotične destinacije. 

Melisa Mikec ima 33 godine i 2012. godine se na Olimpijskim igrama takmičila u istim disciplinama kao i Damir - 10 i 50 metara pištolj. Oni su se upoznali još 2005. godine na jednoim internacionalnom takmičenju, a godinama je njihova veza funkcionisala tako što su se dopisivali mejlovima! 

Ipak na kraju je ljubav uspela da nadvlada i daljinu i sve probleme i oni su sada preko 10 godina u braku, a svadbu su imali dva puta - po jednom u Srbiji i u Salvadoru!

"Hvala mojoj porodici, posebno mom treneru Goranu Mikecu, kao i psihologu. Drago mi je da sam probio led na početku Igara i što sam dao vetar u leđa kolegama olimpijcima koje ću svim srcem bodriti", rekao je posle srebra Mikec. 

Ali, on ne odmara i ne spava na lovorikama. Damir nastavlja da daje sve za svoju Srbiju, već za tri dana će zajedno sa Zoranom Arunović juriti još jednu medalju!

"Nemam puno vremena za slavlje, za tri dana opet izlazim na vatrenu liniju, gde ću nastupati u miksu sa Zoranom Arunović",  rekao je Mikec za sajt OKS po osvajanju medalje.