Ostali sportovi

NIJE TAČNO DA VLADA BIH OLIMPIJSKU MEDALJU NAGRAĐUJE SA 2.300 EVRA: Takva nagrada nije utvrđena zakonom

Autor Petar Latinović

Na našem portalu objavljena je vest da Vlada BiH za zlatnu medalju na Olimpijskim igrama nagrađuje 2.300 evra, ali to je dezinformacija.

Izvor: YouTube/Eurosport/Printscreen

ISPRAVKA: Na našem portalu objavljena je netačna informacija da Vlada Bosne i Hercegovine za medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju nagrađuje sportiste sa 2.300 evra.

Takođe, nije tačno da je od zemalja iz regiona po novcu koji isplaćuje olimpijcima ispod Hrvatske jedino Bosna i Hercegovina, utvrdio je portal Raskrinkavanje.ba, pošto nagrada od 2.300 evra za osvajanje olimpijske medalje nije definisana u zakonskim i podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast.

Isti izvor navodi da iznos od 2.300 eura nije propisan ni pravnim aktima na entitetskom nivou

Hrvatska zlatnu medalju na Olimpijskim igrama nagrađuje s 200.000 kuna ili 27.600 evra. Toliko će dobiti Matea Jelić koja je osvojila zlato u tekvondou. Srebro, koje za sada niko od Hrvata nije osvojio, vlada nagrađuje sa 17.300 evra. Bronza, koju je osvojio Toni Kanaet, u Hrvatskoj vrijedi 12.200 evra, piše hrvatski Index.

Oni osvajanjem olimpijske medalje od države dobijaju i sportsku penziju, ali ona će im se početi isplaćivati kada napune 45 godina. 

Više od Hrvatske osvajačima olimpijskih medalja daju gotovo sve zemlje u okruženju. Crna Gora zlato nagrađuje sa 35, srebro sa 30, a bronzu sa 25 hiljada evra.

Srbija za zlato daje 70.000 evra ili 150 odsto više od onog koliko Hrvatska daje zlatnim olimpijkama i olimpijcima. Srebro u Srbiji donosi 60 hiljada evra. Olimpijska broza za Srbiju donosi 50.000 evra, što je četiri puta više nego što će od Hrvatske za medalju ovog sjaja dobiti Kanaet i gotovo duplo više od onog što će od hrvatske vlade dobiti zlatna Jelićka.

(MONDO)