Ostali sportovi

SRBIJI DONELA 4 OLIMPIJSKE MEDALJE, A JOŠ NE ZNATE ZA NJU: Žena koja stvara šampione - kad su sami i teško je, ona je tu

Autor Mladen Šolak

Marija Pavlović je deo zlatnog uspeha Milice, Tijane i Damira. Mikec je otkrio zašto je njena pomoć ogromna u stvaranju tih nezaboravnih uspeha.

Izvor: MN Press

Dok su naše tekvondo heroine Tijana Bogdanović i Milica Mandić slavile medalje u Tokiju, bila je kraj njih. Kada je Damir Mikec osvojio srebro u streljaštvu rekao je - "Nju posebno da istaknete!".

Lik sportskog psihologa Marije Pavlović često vidite na slikama naših heroina i heroja, član je Tekvondo kluba kluba Galeb od 2007. i ima ogromne zasluge za uspehe naših sportista. I to ne samo u Miličinom i Tijaninom sportu.

U razgovoru za "Sportski žurnal", Mikec je govorio o njoj.

"Od 2013. sam potpuno menjao pristup sportu. Do tada sam bio potpuno sam, ali od tog trenutka se uključuje i moj brat, kao nekadašnji strelac poznavao je materiju. Uključio sam i rad sa psihologom. Nju bi posebno trebalo istaći, jer je Marija Pavlović radila i sa Milicom, Tijanom, Andreom Arsović... Ovo je njena četvrta olimpijska medalja", rekao je Mikec.

Izvor: MN Press

Da, dobro ste pročitali - ovo je još jedna olimpijska medalja i Marije Pavlović, jer je uz Mikeca i druge sportiste godinama i učestvovala je u njihovim ogromnim uspesima još od Londona.

"Mnogo nam pomaže. Svaki pojedinačni sport, naravno i ekipni, zavisi od psihologije, ali ovde više dolazi do izražaja. Nemaš trenera da pomogne. U streljaštvu je tako, sam si na liniji. Kad dođu teški trenuci, ne možeš ni da se izdereš, da se iskačeš, a moraš da se smiriš. Pritom, vreme teče...", dodao je Mikec.

Mariju Pavlović ste i posle Londona 2012. mogli da vidite na slikama i na prijemima posle prvog od dva Miličina zlata sa Igara.

Mikec je u dahu nastavio da opisuje koliko je bitna psihološka priprema.

"Tu su vežbe disanja, smirivanja pulsa, ali to pomaže ako ima treme. Ali, ako psihički padneš, to se radi mnogo ranije. To se pet godina spremalo. Olimpijske igre su toliko velike i toliko bitne, a ti kao treba da budeš isti kao i svakog dana na treningu. Kao na prvenstvu Srbije. U priči je to lako, ali kad dođe trenutak, a sve su oči uprte u tebe... Svi su tu, sa svih strana te gledaju. A događa se jednom u četiri godine"

"Sve što znaš, sve što si radio moraš da pokažeš. Ako ne uspeš, to je razočaranje. Sve pada u vodu, da li ćeš da uživaš ili da patiš. Vrh ledenog brega. Opet, čak i kad osvojiš medalju, plačeš", nasmejao se Mikec za kraj.

A Miličine šampionske suze u utorak su obišle ceo svet.

Poznato je da je Milica planirala da u Tokiju završi karijeru i da je sve podredila tome. Ipak, korona joj je tada poremetila planove, pa je bila prinuđena da trenira i na svojoj terasi sa verenikom.

Marija Pavlović (devojačko Srećkov) prolazila je sa sportistima te teške periode i otkrivala kako im je tada bilo.

"Prva je faza neverice, negacije ili šoka, dok se u drugoj fazi može javiti osećanje nezadovoljstva, besa ili tuge. Kako sportisti ne bi ostali 'zaglavljeni' u ove prve dve faze veliki značaj imali su treneri i stručni timovi, da naprave nove pristupe i inovativna rešenja (onlajn treninzi, psihološka savetovanja, podrška nutricioniste, sve u cilju podrške da sportista bude odgovoran prema sebi i svom zdravlju). S obzirom na prolongirano dejstvo stresa neminovno je bilo ući i u fazu gde su se osećali nedovoljno organizovano, što je moglo da rezultuje i padom motivacije za treninge u kućnim uslovima. Sve navedeno je bilo normalno i neophodno proći, da bi spremni ušli u fazu koja nam sledi, a to je faza reorganizacije, gde će se javiti i energija i želja da se krene napred. Kako bi se ova energija adekvatno usmerila, neophodno je redefinisati ciljeve, a tu su autoritet i ličnost trenera od velikog značaja", rekla je ona u intervjuu za "Kurir" nakon odlaganja prošlogodišnjih Igara.

Srećom, ovog leta su se stekli uslovi da se naši najbolji sportisti nađu u Tokiju, a Marija Pavlović bila je ponovo važan deo srpskog tima.

Izvor: MN Press

I to tima koji pobeđuje!