To je ključ!

''KAD KAŽEM PESNAJA, NE ZNAJU ŠTA SE DEŠAVA!'' Tijana zbog Mikeca osvojila bronzu, a Gale u strahu pratio borbe!

Autor Dušan Ninković

Sjajan rezultat ostvario je tekvondo tim Srbije u Tokiju. Sada su pričali o putu koji su prošli.

Izvor: MN Press

Srpski tekvondo donosi medalje sa trećih uzastopnih Olimpijskih igara, a Milica Mandić i Tijana Bogdanović postale su heroine srpskih navijača. Zajedno sa trenerom Draganom Jovićem gostovale su u RTS emisiji posvećenoj Olimpijskim igrama sa kojih su se nedavno vratile.

Dragan nam je otkrio koje reči koristi kako ga protivncii ne bi razumeli, Tijana je rekla šta ju je motivisalo da stigne do medalje, a Milica potvrdila da je u Tokiju završena karijera obeležena sa dva olimpijska zlata.

Nju je i kroz turnir u Tokiju nosila želja da se dokaže, pošto je stručnjaci nisu stavljali u red favorita pred Olimpijske igre!

''Strani mediji nisu verovali da uspeh može da se ponovi posle devet godina. Gale i ja smo pred London bili kao vojnici, znali smo šta treba da radimo. Rio je bio specifičan, mislila sam da mogu do odličja, ali nisam pobedila u drugoj borbi. U Tokiju sam bila veoma emotivna, znala sam da je poslednja šansa i želela sam da osvojim medalju sa Tijanom. Ovo je bio poslednji put da nastupimo u ovakvom sastavu, možda ću u budućnosti biti tu u nekoj drugoj ulozi'', rekla je Milica Mandić i tako potvrdila kraj karijere.

Ona je osvojila zlatnu medalju, prvu za Srbiju na Olimpijskim igrama ove godine.

Izvor: MN Press

Tijana je već u prvom kolu naletela na neugodnu Adrijanu Serezo Iglesijas, od koje je ispala iz borbe za zlatnu medalju.

''Znali smo da će devojčica iz Španije, koja je evropska šampionka sa 18 godina, biti protivnica u prvom kolu. Ona je dolazila u naš klub, trenirala sa našim trenerom, mi smo odlazili kod njih. Spremali smo se dobro i samo za nju, ali nismo uspeli. Kad pogledam pet godina unazad, mislim da zaslužujemo medalju. Prošli smo kroz težak period'', otkrila je Tijana Bogdanović.

Osvajačica bronzane medalje na Olimpijskim igrama u tokiju dobila je snagu za dve odlučujuće borbe nakon što je saznala za uspeh Damira Mikeca! to je duh olimpijzma, jedni druge motivišu da idu dalje.

''Bila sam jako tužna posle prve borbe. Odvojila sam se od grupe da bih tugovala, ali mi je Gale javio za medalju Damira Mikeca. To me je motivisalo, dalo mi je snagu da se borim i da i ja stignem do medalje na Olimpijskim igrama'', rekla je devojka sa bronzanom medaljom u rukama.

Čovek koji je stvorio istoriju, trener Dragan Jović govorio je da je uvek u strahu kada se dva najbolja proizvoda TK Galeb bore, ali da je to sastavni deo posla. Drugačije ne može, devojke su pre Tokija bile spremne i na scenario u kom ne ide sve po planu.

''Ja sam konstantno u strahu, ali je trenerski posao je takav. Pričali smo o repasažu u Beogradu, znali da moramo da dobijemo meč za bronzu. Nije to samo odličje za nas, da se ispune naše ambicije, već i za Srbiju na Olimpijskom igrama. Da je žreb bio drugačiji, da se Tijana borila protiv Španjolke u polufinalu, dobila bi zbog drugačijeg stila borbe.''

Trener dve najbolje srpske tekvondistkinje objasnio je da tokom meča aktivno učestvuje u borbi kroz komentare, traženje čelendža i druge ''trikove'', a da poslednjih godina mora da koristi reči koje protivnici ne razumeju.

''Postoji način da komuniciramo, a da nas protivnici ne razumeju. Naučili su neke naše reči, ali ako govorim 'zaključaj, diži, ruka, pesnaja', oni ne znaju šta se dešava. Uvek razmišljamo o nekim detaljima koje bismo mogli da primenimo tokom meča, a da nam se takmičar odmori. Ponekad to radim sa 'čelendžima', to je deo taktike, a mogu i da se sapletem i padnem'', uz osmeh je konstatovao Dragan Jović.

Fotografije sa dočeka srpskih olimpijaca: