SREĆNO!

NE ČEKAJU ŠPANCI NAS, MI ČEKAMO NJIH - VREME JE: Niko ne pobeđuje "delfine" šest puta zaredom, idemo po medalju!

Autor Milutin Vujičić

Srbija se bori za mesto u finalu vaterpolo turnira na Olimpijskim igrama, a Španija nam je stari dužnik. Vreme je za osvetu.

Izvor: Profimedia

Vaterpolo reprezentacija Srbije je na vreme "dodala gas" u Tokiju. Bilo je smušene igre na početku Olimpijskih igara, ali su "delfini" sjajnim igrama protiv Crne Gore (13:6) i pogotovo Italije (10:6) pokazali da su i dalje moćni i da mogu da odbrane zlatnu olimpijsku medalju.

Na tom putu im stoje još dve reprezentacije. Prvi finalista biće poznat posle duela Grčke i Mađarske, dok će Srbija za mesto u finalu morati da prekine sada već dosadno-dugu tradiciju sa Španijom (petak, 12.50).

Bila je Španija uvek u vrhu sa balkanskim selekcijama, znala ponekad da nas namuči, međutim sada se već došlo do toga da "crvena furija" redovno pobeđuje što polako izluđuje navijače, a dobra vest je i srpske sportiste. Neugodna tradicija nastavljena je i u Tokiju kada nas je Španija pobedila posle drame 13:12, što je - nadamo se - samo razljutilo "delfine".

Tako je kapiten reprezentacije Filip Filipović nakon jučerašnjeg "torpedovanja" Italije prvo čestitao odbojkašicama i košarkašicama, pa na konstataciju novinara da nas u polufinalu čekaju Španci, samo odgovorio...

"Ne čekaju sada Španci nas, mi čekamo njih, dosta toga se skupilo. Vreme je!", rekao je Filipović.

Iz ove rečenice Filipovića jasno se može pročitati da je vaterpolistima već dosta Španaca i da su nikad motivisaniji da im se revanširaju za možda i najduži loš niz koji su "delfini" imali protiv neke reprezentacije u ovom veku. Dakle, verovali ili ne, ali poslednji put smo pobedili Španiju sada već davne 2018. godine.

U pitanju je bilo finale Evropskog prvenstva u Barseloni kada je Srbija pobedila 12:10, i to nakon boljeg izvođenja penala, a od tada kao da nas je neko prokleo protiv Španije.

Bili su bolji na Svetskom prvenstvu, Evropskom prvenstvu, Evropa kupu, Svetskoj ligi, a sada i na Olimpijskim igrama, što će reći da imaju čak pet vezanih pobeda protiv "delfina". Sve su to bile neizvesne završnice u kojima se Španija bolje snalazila, a očigledno je da je sada psihološka prednost i na njihovoj strani.

Finale i meč za bronzu igraju se 8. avgusta. Prvo se igra za treće mesto od 6.40, a onda od 9.30 za zlato.

Vredi istaći da je Srbija dobila prijateljsku utakmicu sa Španijom (12:10) početkom jula, u sklopu priprema za Tokio, pa je to samo potvrda da možemo - samo da se "kockice poslože".

Biće veliki pritisak i na Špancima koji tako ako hoće do olimpijske medalje moraju dvaput na istom turniru da pobede Srbiju, što je, složićete se, veoma teško. Uz to, naši "delfini" su protiv Crne Gore i Italije igrali atomski vaterpolo, pogađali su sa svih pozicija, igrali brzo i agresivno, a opet snažno u odbrani zahvaljujući Banetu Mitroviću.

Kao da smo se i mi malo prilagodili novotarijama u vaterpolu, a ispostaviće se da nam i to odgovara.

Da nam i sutra bude dan kao protiv Italije i Crne Gore, ova generacija vaterpolista koja se oprašta zaslužila je još jednu šansu da ponovo oko vrata stavi zlatnu medalju, znamo da će dati sve od sebe!