Ostali sportovi

SRBI KOJI SE VRAĆAJU SA MEDALJAMA, ALI NE U SRBIJU! U Tokiju "naši" pobeđivali i za druge, a SNAJKA nas zaustavila!

Autor Dušan Ninković

Nije bilo malo sportista naših korena koji su u Japanu nastupili za druge države. Neki su bili šampioni, a Milan je čak nosio zastavu druge zemlje.

Izvor: Profimedia/MN Press

Srpski sportisti su nam sa Olimpijskih igara doneli rekordnih devet medalja i mnogo radosti, a bilo je i onih koji su "naši", ali su u Tokiju nastupali pod zastavama drugih država.

Nije to ništa novo, već decenijama naši ljudi žive i rade u brojnim svetskim zemljama, a talenat i veliki rad jednostavno isplivaju na površinu - bilo gde na svetu.

Tako su se Francuzi radovali zlatnoj medalji koju je doneo i jedan Srbin, Amerikanci su upisali prvo zlatno odličje u tekvondu zahvaljujući devojci čiji su roditelji iz naše zemlje, a Australija i Novi Zeland su verovali u sportiste koji su srpskog porekla.

Ipak, čini se da je najviše poverenja u srpskog sportistu imao Kipar, koji je atletičaru "na ić" dao da nosi njihovu zastavu na otvaranju Olimpijskih igara!

Podsetite se koje smo to sportiste, poreklom iz Srbije, gledali na Olimpijskim igrama u Tokiju:

Nikola Karabatić (rukomet, Francuska)

Trostruki olimpijski šampion i jedan od najboljih rukometaša svih vremena. Rođeni Nišlija je dugogodišnji reprezentativac Francuske, a i ovog leta je sa nacionalnim timom stigao do odličja. Karijera kakvom ne može da se pohvali mnogo ljudi, računajući sve kolektivne sportove na svetu.

Nikola Karabatić (37) je tri puta osvajao Evropsko prvenstvo, četiri puta Svetsko prvenstvo, tri puta Ligu šampiona u klupskoj konkurenciji i tri puta bio IHF igrač godine. Dodajte mu tu i tri olimpijska zlata...

Možda i najveći u istoriji rukometa.

Anastasija Zolotić (tekvondo, SAD)

Počela je da trenira tekvondo zbog Milice Mandić, koja joj je bila idol, a na kraju su obe osvojile zlatne medalje na istom takmičenju u Tokiju. Milica je svoju donela u beogradsko naselje Stepa Stepanović, a Anastasija je nastupala pod zastavom SAD, koju je istakla odmah nakon pobede.

Devojka sa Floride poreklom je iz Srbije, ali je rođena u Americi, kojoj je donela jednu zlatnu medalju - prvu u tekvondu. Možda je baš ona presudila da SAD budu bolje od Kine u konačnom plasmanu.

Milan Trajković (atletika, Kipar)

Izvor: Profimedia

Srpsku trobojku su na otvaranju Igara nosili Filip Filipović i Sonja Vasić, a zastavu Kipra čovek koji je rođen u Srbiji. Milan Trajković iz Surdulice godinama je jedan od najboljih kiparskih sportista. Atletičar koji se takmiči u disciplini 110 metara sa preponama i ovog puta je bio deo spektakla na velikoj pozornici.

Nažalost, nije uspeo da stigne do finala. Sa vremenom 14.01 takmičenje je završio u polufinalu, čime je malo pokvario utisak iz Rio de Žaneira.

Tamo je u finalnoj trci zauzeo sedmu poziciju, što je bio sjajan rezultat za Kipar koji nije poznat po "sprintu".

Lena Mihailović (vaterpolo, Australija)

Lena (24) je rođena u vaterpolo velesili Srbiji, gde je i počela da se bavi ovim sportom. Igrala je za mlađe kategorije srpske reprezentacije, ali je životni put odveo daleko od rodne zemlje. Studira u SAD, a vaterpolo igra za Australiju.

U državnom timu sarađuje sa ocem Predragom, koji je selektor ženske vaterpolo reprezentacije Australije. Kako je ovaj sport još u povoju u ženskoj konkurenciji u Srbiji, Lena je donela odluku da promeni nacionalni tim za koji nastupa. Sa australijskom reprezentacijom stigla je do petog mesta na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Marko Stamenić (fudbal, Novi Zeland)

Izvor: Profimedia/KMSP/Jean-Marie Hervio

Fudbaler Kopenhagena nosio je dres Novog Zelanda na Olimpijskim igrama, a na njegovim leđima bio je broj 10! Jedan od najvećih talenata ostrvske države ''na kraju sveta'' ima srpsko poreklo, ali ga je put sa Novog Zelanda odveo na sever Evrope.

Prethodne sezone stigao je i da debituje za seniorski tim, iako ima tek 19 godina, a u njegovoj reprezentaciji očekuju mnogo od mladog fudbalera.

Tokom Olimpijskog turnira Marko je nastupio na tri meča. Protiv Rumuna je odigrao svih 90 minuta, na mečevima sa Južnom Korejom i Hondurasom je ulazio sa klupe, a četvrtfinale, u kom su Novozelanđani poraženi nakon penala od Japana, propustio je zbog dva žuta kartona.

Neizbežno je u ovu grupu ne staviti i niz drugih sportista. U tom nizu je Greg Popovič, američki košarkaški trener srpskog porekla koji je reprezentaciju SAD vodio do olimpijskog zlata. Istakao je da mu je to bio jedan od najtežih poslova u karijeri, ali je veliki teret pao sa srca kada je osvojeno najsjajnije odličje.

Prethodnih dana mnogo se pričalo o Kninjanki Mariji Vuković, koja je zajedno sa srpskim stanovništvom proterana iz rodnog grada. Njena porodica preselila se u Crnu Goru, za koju je Marija nastupala na Olimpijskim igrama. Gledali smo je u finalu skoka u vis, gde je napravila rezultat za jedan centimetar niži od svog ličnog rekorda, a onda se rasplakala pred kamerama usled jakih emocija.

Zanimljivo, jednu medalju Srbiji ''otela'' je naša snajka.

Izvor: Profimedia/CDP Media/DPPI/Ann-Dee Lamour/Instagram/valeriane_ayayi/Printscreen

Noseći dres Francuske Valeri Vukosavljević (nekada Ajaji), košarkašica koja trenutno igra u Pragu savladala je reprezentaciju Srbije u meču za bronzu. Ona je inače supruga srpskog košarkaša Filipa Vukosavljevića, a trijumfom nam se osvetila za poraz u finalu Evropskog prvenstva.

Za fudbalsku reprezentaciju Francuske nastupaju i golman Stefan Bajić koji je bio rezerva na sva tri meča grupne faze i teniserka Kristina Mladenović. Iako je ona stigla u Tokio sa reputacijom odlične dubl igračice i kao prvi favorit u miksu, nije imala dobar turnir. U miks dublu je sa Nikolasom Mauom poražena od Vesnine i Karaceva, a u ženskom delu turnira u paru sa Karolin Garsija od tandmea iz Holandije - Bertens i Šurs.

I u vaterpolu smo imali naše u drugim reprezentacijama. Za reprezentaciju Kazahstana nastupili su Dušan Marković i Srđan Vuksanović koji nije imao sjajan turnir, ali je u Tokiju ispunio san.