Ostali sportovi

O TOM PRAVILU NISAM IMAO POJMA, KAO I OSTALI! Dejan Savić u Tokiju ostao u čudu - Gledam da li sam lud ili glup?!

Autor Mladen Šolak

Selektor olimpijskih šampiona otkrio zanimljivu anegdotu u vezi sa jednim vaterpolo pravilom koje je video tek kada su ga Španci primenili. Pitao je i kolege - i ni oni nisu imali pojma.

Izvor: MN Press

Gledajući vaterpolo, velika većina navijača često je zbunjena sudijskim odlukama koje nisu donete iz očiglednih razloga.

Pravila ponekad zbunju laike, a ponekad stvaraju konfuziju i akterima utakmice, pa i najuspešnijem selektoru na svetu - Dejanu Saviću.

Selektor "delfina" je posle osvajanja drugog olimpijskog zlata u nizu priznao u podkastu "Pod kapicom" da za primenu jednog pravila ni on nije znao, sve dok nije video uživo kako se ono koristi u praksi u Tokiju.

Doduše, nisu znali ni ostali selektori, izuzev Španaca.

"Izreći ću nešto što će i mene da spusti, da nisam znao da postoji jedno pravilo", rekao je Savić.

"Postoje crvene kapice od broja 'dva' do '12', gde ti možeš da zameniš golmana i igrača. Ali je bilo priče da je to dozvoljeno samo ako se golman povredi".

Međutim, dok nisu videli žensku špansku reprezentaciju u Tokiju, ni Savić ni ostali selektori nisu znali da je to pravilo moguće koristiti i da i oni mogu da izvade golmana i da uvedu igrača.

"U slučaju španske ženske reprezentacije, trener je 24 sekunde pre kraja gubio i ubacio igrača umesto golmana i krenuo u napad sa igračem. A ja nisam imao pojma za to. Pričao sam sa selektorima drugih reprezentacija i ni oni nisu imali pojma. To je napisano, ali nigde nije rečeno. Mi smo imali neke 'zum' konferencije, gde se više pričalo o Parizu nego o Tokiju, da će reprezentacije morati same da kupe crvene kapice, pa se onda ipak pojave crvene kapice na Olimpijskim igrama u Tokiju, a igrao si pre mesec dana Svetsku ligu gde toga nije bilo...".

Savić je rekao da je pričao i sa kolegama i da ni oni nisu znali.

"Sigurno je i moja krivica što nisam znao to pravilo. Gledam sebe, da li sam lud ili glup, što verovatno jeste, ali drugi selektori nisu imali pojma za to pravilo. Neverovatno".

Izvor: MN Press

Zaključak o velikoj konfuziji se sam nameće i tek će o tome biti reči.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju praktično sve reprezentacije odlučile su se da prekobrojni, 13. igrač bude golman, pa su sve odigrale turnir sa po jednim čuvarom mreže.

Prema trenutnim najavama, u Parizu 2024. biće još manje igrača - 11!

"Ono što je zanimljivo da stalno pričamo o promeni pravila. Bilo je '12 plus 1' igrač i većina trenera je prihvatilo da igra bez drugog golmana i u suštini nažalost sve se svelo na igrača više ili manje. To je utisak koji je poražavajući. To i veliki broj isključenja bez lopte, to su stvari koje su prevladavale na ovim Olimpijskim igrama".

U polufinalu protiv Španije Srbija je imala petoricu isključenih igrača.

"Nije stvar u '12 plus 1', jer se već priča da će u Parizu biti 11 igrača. Poslednji put ih je bilo toliko 1980. u Moskvi. To je bilo pre 41 godinu. Uz svo poštovanje prema tadašnjim generacijama, vaterpolo je bio mnogo sporiji, nije funkcionisao na ovaj način, danas je profeesionalniji, brži, i povrede su drugačije... Sada dolazimo do suštine problema. Prihvatili smo pravila, prilagodili smo se, pa što se ne poštuju? Uvek se pravi potpuno različiti i drugačiji kriterijum.Kriterijum se odmah promeni ako je nekome bitna utakmica ili četvrtfinale, polufinale. To su stravične stvari. Pa ne mogu da se prilagođavam iz dana u dan".

Izvor: RTS/screenshot

Savić je potom komentarisao i sve što se događalo u polufinalu, koje je maestralnim potezom odlučio Filip Filipović.

"Nije isto kada protiv Španije u polufinalu Srbija i Španija imaju po 20 isključenja. To nikakav problem nije. Kad neko pogleda statistički, reći će da je bio ujednačen kriterijum. Pa, nije. Na koji način sam dobijao isključenja ja, na koji on? Dao sam bezvezni primer, jer pričamo o tome koliko je igrača završilo meč. Zamisli situaciju sa po 11 igrača. Pri tom je milijardu isključenja bez lopte, bez razloga, niko ne zna zbog čega...".

Situacija u svetskom vaterpolu je očigledno daleko od srećne, tako da ne budite u čudu kada vas neke odluke sudija u bazenu potpuno iznenade. Možda su isto tako iznenađeni i igrači i treneri kojima sude.