Neverovatno!

NEVEROVATNO: SRUŠILA SVETSKI REKORD NA SVOJOJ PRVOJ TRCI! Etiopljanka je atletsko čudo - najbolja ikad u tri discipline!

Autor Dušan Ninković

Neverovatan podvig Letesenbet Gidej (23) pred kojom je još mnogo velikih trka u karijeri.

Izvor: Profimedia

Etiopljanka Letesenbet Gidej (23) postavila je danas u Valensiji svetski rekord u ženskoj konkurenciji u disciplini polumaraton, a ovo dostignuće zaista je impresivno jer je ona prvi put u kariejri trčala ovu dužinu. Gidej je za celih 70 sekundi oborila dosadašnji rekord u trci na 21 kilometar.

Jedna od najboljih srednjeprugašica današnjice do sada se takmičila u disciplinama na 5 i 10 kilometara, ali je odlučila da isproba i polumaraton kao jednu od disciplina u kojima bi mogla dobro da se snalazi.

I pokazalo se joj zaista ide od ruke.

Ona je 2019. godine u trci na 15 kilometara pokazala da joj prijaju i nešto duže distance, ali se tek sada zvanično oprobala u polumaratonu.

Impresivnim rezultatom u Valensiji objedinila je tri neverovatna rezultata. Gidej je trenutno vlasnica svetskih rekorda na pet kilometara, deset kilometara i u polumaratonu, što je rezultat kakav se retko viđa u altetici. Ove discipline imaju mnogo razlike oko taktike i doziranja snage, pa je teško vladati istovremeno i na pet kilometara i na četiri puta dužoj trci.

''Srećna sam što sam srušila svetski rekord u svom prvom polumaratonu i u prvoj trci za NN Running Team. Hva.la Valensija", rekla je Gidej, koja je na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojila srebro na deset kilometara.