Ostali sportovi

PONOS LOZNICE - SREBRO IZ TOKIJA: Zdravko iz Japana doneo medalju, naredni cilj je Pariz 2024!

Autor Mladen Šolak

Šampionski strelac iz Loznice napravio je istorijski uspeh i najavio velike ambicije za naredne godine. Gradonačelnik najavio još veću podršku.

Izvor: Profimedia

Predstavnik Srbije na Paraolimpijskim igrama u Tokiju Zdravko Savanović napravio je ovog leta istorijski uspeh, osvojivši srebrnu medalju u streljaštvu.

Srpski strelac je u disciplini vazdušna puška 50 metara osvojio srebro, a tim povodom gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je na prijemu poslao poruku svima - hajde da se bavimo sportom.

"Sportisti su, pored naših mladih, pored onih koji se bave naukom, najbolji promoteri svog grada i svoje zemlje i zato im hvala. U budžetu grada svake godine izdvajamo više novca za podršku sportu i činićemo to i ubuduće. 2012. godine za sport izdvojili 22, a ove 115 miliona dinara, to je čak pet puta više i zato hajde da se bavimo sportom", rekao je gradonačelnik.

Izvor: MN Press

Savanović je proglašavan i za najboljeg sportistu Loznice, a čeličnu volju pokazuje uprkos činjenici da nema obe šake i desno oko.

Nesreća ga je zadesila kao vojnika JNA, kad je imao nepunu 21 godinu i uprkos tome on je postao još više rešen da uspe u svom sportu. I uspeo je jer je osvajao medalje i na Svetskom kupu, učestvovao i na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru, gde mu je zamalo izmakla medalja...

Ipak, u Tokiju je uspeo da još jednom ostvari sjajan rezultat i da obraduje sve u zemlji i u svom gradu.

"Kad su raspucavali za četvrto mesto ko će da ispadne, tad sam ukapirao i shvatio da sam 'u medalji'. Do tad nisam razmišljao o tome, odrađivao sam maksimum, pucao sam i koncentrisao sam se na svoj deo posla. Kad su Italijan i Ukrajinac raspucavali ko će da ispadne četvrti, laknulo mi je.... Borio sam se potom za zlato, kolega Dragan Ristić iz Kragujevca je uzeo zlato i dominirali smo na Olimpijskim igrama".

Izvor: MN Press

Naredni cilj je poznat - plasman na Olimpijske igre u Francuskoj 2024!

"Već smo počeli pripreme za sledeća takmičenja i imamo jake pripreme u decembru, u Novom Sadu, pred Evropsko prvenstvo u Holandiji, a onda počinje jurnjava za Pariz!".

Dočekavši srebrnog paraolimpijca na svečanom prijemu, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović sa zadovoljstvom je zaključio:

"Savanović nam je doneo srebrnu medalju i zaista nas na najlepši mogući način i obradovao i promovisao u zemlji izlazećeg sunca. Loznica je s pravom ponela epitet 'grada sporta'".

Zanimljivo je i to da je Zdravko Savanović razmišljajući o populariziciji svog sporta u gradu i okolini otvorio i Streljački klub "Sokolovi" i ambiciozno sa njim godinama upucava medalje i velike uspehe.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Gradske uprave Grada Loznice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.