Pobedile su

USPELE SU! VIŠE NE MORAJU DA NOSE SAMO GAĆICE: Zbog ove slike je nastala VELIKA promena pravila! (FOTO)

Autor Mladen Šolak

Ovim povodom oglasila su se ministarstva pet zemalja!

Izvor: Profimedia

Reprezentativke Norveške u rukometu na pesku napravile su revoluciju u svom sportu i primorale Međunarodnu rukometnu federaciju da im omogući da nose uske šortseve, kao i muškarci, a ne samo donji deo poput bikinija.

One su na utakmicama tokom leta nosile kratke i uske šortseve, poput onih koje nosi muška reprezentacija, a zbog toga ih je Evropska rukometna federacija kaznila sa 1.500 evra.

"EHF" je tu odeću nazvao "neprimerenom", smatrajući da one mogu da nose samo donji deo bikinija.

Ovako izgledaju u šortsevima zbog kojih su kažnjene:

Izvor: Profimedia

Diskusija o toj odluci trajala je nedeljama i mesecima. I traje i dalje, pa je i britanski "Gardijan" preneo da je Svetska rukometna federacija promenila pravila za odeću rukometašica.

Dok muškarci i dalje mogu da nose običan šorts do 10 centimetara iznad kolena (pod uslovom da nije previše "vrećast"), devojke su morale da nose gaćice sa uskim krojem.

S tim u vezi pokrenuta je i akcija za rodnu ravnopravnost, a ministri pet evropskih država (Danske, Norveške, Švedske, Islanda i Finske) napisale su zajedničko pismo Međunarodnoj rukometnoj federaciji, tražeći im da promene pravila.

U tom trenutku, od devojaka se i dalje pravilima tražilo da nose "bodi fit" i usku odeću, dok takvo pravilo za muškarce ne postoji.
Ta odluka više ne važi i izborila su se za svoja prava. Sada slobodno mogu u šortseve.

Tagovi