Kreće Svetsko prvenstvo!

SVETSKO PRVENSTVO JE POČELO, A SRBIJA VEĆ IGRA JEDNU OD KLJUČNIH UTAKMICA! Ovo su naše devojke koje hoće da šokiraju SVE

Autor Nikola Lalović

Kreće Svetsko prvenstvo, a već od 20:30 naš tim igra jedan od potencijalno najvažnijih duela!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Profimedia/MNpress

Neka nova Srbija kreće u novu eru! Bez Andree Lekić i Dragane Cvijić koje su godinama bile kičma nacionalnog tima, naše rukometašice će zaigrati na Svetskom prvenstvu u rukometu koje se od ove nedelje igra u Španiji!

Selektoru Urošu Bregaru, slovenačkom stručnjaku, ovo će biti prvo veliko takmičenje na klupi Srbije, a sa podmlađenom ekipom neće mu biti lako od starta, jer će prvi meč na prvenstvu verovatno biti ključan.

Od 20:30 naše devojke igraju sa Poljskom, čiji tim nije među rukometnim silama, ali krajnji oprez mora da bude prisutan, jer bi pobeda dala veliku energiju i otvorila vrata sledeće runde.

ZAŠTO JE KLJUČAN PRVI MEČ I ŠTA NAS ČEKA

Izvor: MN Press

Srbija je u grupi B sa Poljskom, Kamerunom i Rusijom. Iz naše grupe tri najbolja tima idu u drugu grupnu fazu i ukrštaju sa tri najbolja tima iz grupe B, u kojoj su Francuska, Crna Gora, Slovenija i Angola. 

Iz te grupe u četvrtfinale idu samo dva tima, pa bi puki prolazak grupe bez osvojenih bodova praktično značio da će Srbija samo “turistički” biti u drugoj grupnoj fazi.

Raspored Srbije

3. decembar
20.30 Srbija - Poljska
5. decembar
20.30: Srbija - Kamerun
7. decembar
20.30: Rusija - Srbija

S obzirom da malo ko daje vicešampionkama Afrike iz Kameruna šansu da prođu, iako se naravno ni u tom meču ne treba opuštati, Srbija ima dva meča u kojima juri bodove. Dok je naš tim došao na SP kroz kvalifikacije, Poljska je dobila jednu od dve pozivice i očekuje se neizvestan meč u kome se ipak čini da su karte više na našoj strani.

"Dobro je da izgledamo kao kolektiv, to je veoma bitno, a ja kao trener više volim radnu atmosferu. Svekupna atmosfera na ovim pripremama je baš pozitivna, kako i treba da izgleda i idemo sa dobrom energijom u utakmicu sa Poljskom. Njihova ekipa je visoka i krupna, trče dobro polukontre. Ono što prvenstveno treba da odigramo je dobra i agresivna odbrana i moraju da se zaustave Kobilinska i Bizdra. Bizdra je srce ekipe, motor, tako da na to moramo sutra da obratimo posebnu pažnju", rekao je selektor i zaključio da nas čeka sjajan meč!

"Mora da bude borba za svaku loptu, za svaku odbranu, važno je koliko ćemo faulova napraviti, kako precizniji da budemo u napadu i biće još puno zadataka. Mislim da nas sutra očekuje baš dobra utakmica", podvukao je selektor Srbije.

Nakon tog meča sledi dan pauze, pa očekivano dosta slabiji rival Kamerun, a onda jedan od favorita za osvajanje turnira.

Rusija je početkom veka imala neverovatnu generaciju koja je tri puta zaredom osvajala Svetsko prvenstvo, a na pet prvenstava od 2001. do 2009. godine osvojile su četiri zlata. Nakon toga se na novi uspeh čekalo deset godina i pre dve godine Ruskinje su uzele bronzu.

Sada su Ruskinje sasvim sigurno prvi favoriti u našoj grupi, ali ukoliko naš tim dobije prva dva meča i osigura prolazak dalje i bar dva preneta boda bez ikakvog pritiska će moći da igra u poslednjem meču grupne faze.

KAKO SMO DO SADA PROLAZILI?

Naša reprezentacija je 2001. godine napravila veliko iznenađenje kada smo uzeli bronzu na Svetskom prvenstvu kao Jugoslavija, a dve godine kasnije taj uspeh nije ponovljen, pa smo završili kao deveti.

Usledila je duga pauza, celu deceniju naš tim nije išao na velika takmičenja, a onda smo dobili domaćinstvo 2013. godine i to iskoristili na najbolji način. Osvojeno je srebro u Beogradskoj areni, a od tada su naše devojke dva puta ispadale u osmini finala.

Pre dve godine su prošle u prvoj grupi kao treće, a onda zaigrale sjajno i pobedile prvo Južnu Koreju, a potom i Nemačku u trileru. Na kraju je Danska uspela da uzme bod protiv nas i taj remi nas je odvojio od mogućeg prolaska u polufinale.

U meču sa peto mesto nije više bilo snage pa je naš tim ostao bez utešne pobede pošto je Crna Gora odnela trijumf.

Spisak Srbije

Na spisku se nalaze golmani Jovana Risović (Krim Merkator), Kristina Graovac (Bajer Leverkuzen) i Jelena Đurašinović (Jaroslav), leva krila Tamara Kocić (Bekament BB) i Aleksandra Stamenić (Kišvarda), pivoti Marija Petrović (Buzau), Marija Jovanović (IBV) i Jelena Agbaba (Budaorš), desna krila Nataša Lovrić (Jagodina) i Ana Kojić (Mošonmađarovar), bekovi Jovana Stoiljković (Šamberi), Ivana Mitrović (Budućnost), Jovana Jovović (Budaorš), Jovana Kovačević (Glorija Bistrita), Tamara Radojević (Kišvarda), Kristina Liščević (Vlčea), Marija Agbaba (Vašaš) i Anđela Janjušević (Šiofok).

KO JE FAVORIT?

Izvor: MN Press

Ekipa od koje se ubedljivo najviše očekuje su Norvežanke i većina prognozera ih sigurno vidi sa medaljama, a i kao prve favoritkinje za zlato.

Francuska i Holandija su odmah iza njih, a Danska, Švedska i Rusija su takođe "viđene" u borbi za medalje, mada daleko od samog zlata. Ekipe koje bi mogle da iznenade su Španija i Mađarska, a šanse da dođu do polufinala daju i Nemačkoj, Južnoj Koreji i Brazilu.

Odmah potom slede ekipe iz regiona - Srbija, Crna Gora, Rumunija, Hrvatska i Slovenija, koje malo ko vidi u polufinalu, ali za koje se smatra da bi morale da prođu grupu. Nadamo se da će naše devojke napraviti i više od toga.

Srbijo, srećno!