Istorija

DOMINACIJA SE NASTAVLJA! KARLSEN OSTAJE PRVAK SVETA: Šampion odbranio krunu - ovaj momenat će pamtiti! (VIDEO)

Autor Mladen Šolak

Pogledajte trenutak u kojem mu je izazivač Jan Nepomnjašij pružio ruku i čestitao pobedu.

Izvor: Profimedia

Iznenađenje se nije dogodilo! Norveški velemajstor Magnus Karlsen (31) ostao je šampion sveta nakon što je posle tri sata i 20 minuta borbe pobedio Rusa Jana Nepomnjačnog u 11. partiji.

Karlsen je peti put postao prvak sveta, a četvrti put je odbranio tron, pobedivši u Dubaiju u seriji na 14 partija. Ovim trijumfom, postalo je definitivno da će Norvežanin vladati duže od 10 godina kada sledeći put bude branio prvo mesto.

Ruski šahista, peti na svetu, ušao je u seriju duerla kao autsajder i na početku je namučio Karslena, jer je prvih pet rundi završeno remijem. Međutim, u šestoj partiji koja je trajala skoro osam sati Norvežanin je pobedio i ispostavilo se - prelomio protivnika.

Bila je to partija od čak 136 poteza - najduža u istoriji duela za titulu svetskog šampiona! I bila je uvod u današnji trijumf:

Karlsen je postao šampion sveta 2010. i sada mu samo izmiče ruski velemajstor Gari Kasparov u napadu na naslov najdugovečnijeg vladara u broju nedelja provedenih na vrhu.

"Gari je dominirao 20 godina. Čak i da ovde trijumfujem, i dalje me čeka dugačak put da dostignem njegove visine. A i ako ne pobedim, mirno ću spavati", rekao je Karslen. I ipak pobedio.