Najbolja je

SRPSKA SNAJKA ŠAMPION SVETA U RUKOMETU: Norveška opet na vrhu - DOMINACIJA u finalu!

Autor Mladen Šolak

Veliki uspeh definitivno prve rukometne sile u ženskom rukometu!

Izvor: Instagram/katrinelundenorway/Profimedia/Alain Coudert/sportsvisio/SIPA/2112190012

Norveška je novi šampion sveta u rukometu! U spektakularnom finalu savladala je aktuelnog olimpijskog šampiona, Francusku (29:22) i četvrti put u istoriji osvojila zlato na Svetskom prvenstvu. Prvi put od 2015!

Sjajni levi bek Heni Ela Rejstad (22) dala je u finalu čak šest golova i dala ogroman doprinos tituli, kao i golman Katrin Lunde, legenda norveškog rukometa koja je udata za poznatog srpskog fudbalera Nikolu Trajkovića (40).

Bivši vezista Crvene zvezde, Vojvodine i niza drugih klubova upoznao je norvešku reprezentativku dok su istovremeno u Mađarskoj nastupali za Đer. Nakon što su dobili ćerku ona se vratila pred gol Norveške i nastavila da piše istoriju, što radi u dresu reprezentacije već 19 godina.

Dok zalazi u veteranske godine, srpska snajka brani na podjednako visokom nivou, pa je 2020. sa reprezentacijom postala evropski šampion, a 2021. je četvrti put osvojila Ligu šampiona sa norveškim klubom Vipers Kristijandsand.

Norvežanke su u Španiji osvojile zlato eliminisavši u nokaut fazi Rusiju (34:28), pa Španiju (27:21). Prethodno su u prvoj grupnoj fazi rutinski pobeđivale Kazahstan (46:18), Iran (41:9) i Rumuniju (33:22), a onda su u drugoj rundi pred novim prvakinjama sveta padale Portorikanke (43:7) i Holanđanke (37:34), uz dramatični remi protiv Švedske (30:30).

Naredno Svetsko prvenstvo biće odigrano u decembru 2023, a domaćini će biti tri skandinavske zemlje - Danska, Švedska i novi šampion, Norveška.