Zasluženo

TAKO PRAVI ŠAMPIONI KAŽU "ADIO", SA ZLATOM OKO VRATA! Filip se oprostio kao NAJBOLJI u Srbiji, sad neka osvajaju mlađi

Autori Mladen Šolak Nemanja Stanojčić

Na fenomenalan način je završio i zaokružio karijeru u reprezentaciji, a za to je nagrađen i prestižnim priznanjem

Izvor: MN Press

Olimpijski komitet Srbije izabrao je doskorašnjeg kapitena vaterpolo reprezentacije Filipa Filipovića za najboljeg sportistu u 2021. godinu, a isto priznanje pripalo je i fenomenalnoj karatistkinji Jovani Preković. Oboje su olimpijski šampioni i oboje će zauvek pamtiti godinu na izmaku po istorijskom uspehu u Tokiju, s tim da je Filip kao lider ekipe sa saigračima odbranio olimpijsko zlato.

"Olimpijska zlata su najveća priznanja ne samo za mene, već i za ekipu. Sa Tokijom smo zaokružili fantastičnu priču, ova generacija je sa mladim snagama na Olimpijskim igrama uspela nešto što je malo kome u istoriji sporta pošlo za rukom", rekao je Filip primajući nagradu od predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića.

U razgovoru sa voditeljkom programa Draganom Kosjerinom, on je zahvalio selektoru Dejanu Saviću i članovima stručnog štaba su trpeli zlatu generaciju dugi niz godin.

"Hvala dragom Bogu i momcima koji su izdržali sve ovo i naravno našim trenerima i celom stručnom štabu koji su trpeli sve ove godine i naše bubice, lepe i u ružne stvari. Kad se završi ovako, nema šta da se doda".

Izvor: MN Press

Kad se osvrne na karijeru, da li žali za nečim?

"Moglo je još nešto, ali ostavićemo to na mlađim generacijama. Što se nas tiče, mislim da smo rekli svoje i ono što je trebalo - rekli smo u bazenu. Ostvarili smo svoje snove. Ovo olimpijsko zlato u Tokiju je za nas bilo kruna reprezentativne karijere i na najlepši mogući način smo rekli 'Adio'".

"TROFEJ LEP, ALI MALO TEŽAK"

Izvor: MN Press

Primajući trofej, Jovana je takođe lepim rečima zaokružila sve što je doživela i ostvarila u 2021.

"Prelep trofej, ali malo težak", nasmejala se ona. "Trudim se da imam fokus uvek. Godinu sam završila savršeno. Hvala svima koji su doprineli da dodjem do ovog trenutka. Nosila sam zastavu Srbije, Balkon, doček u Arandjelovcu, sada ovo priznanje. Vredelo je", rekla je evropska, svetska i olimpijska šampionka.

Nažalost, zbog "brisanja" karatea sa liste olimpijskih sportova u Parizu 2024, ona neće biti u mogućnosti da na narednim Igrama brani svoje zlato.

SPISAK SVIH LAUREATA

Za najbolji muški tim proglašena je muška vaterpolo reprezentacija, a za najbolji ženski - odbojkaška reprezentacija, koja je osvojila bronzu u Tokiju i srebro na Evropskom prvenstvu. Takođe, najbolji trener je treći put postao selektor tekvondo reprezentacije Dragan Jović, jer su njegove učenice Milica Mandić i Tijana Bogdanović osvojile zlato i bronzu u Japanu.

Najbolja mlada sportistkinja je atletičarka Adriana Vilagoš, a nagradu "Olimpijsko srce" dobio je profesor doktor Dragan Radovanović, predsednik Zdravstvene komisije OKS i doktor košarkaške reprezentacije.