BRAVO!

ŠAMPIONKA KOJU JE SRBIJA ZAVOLELA U 2021: Jovana nema više šta da osvoji, ali žali zbog jedne stvari!

Autor Nemanja Stanojčić

Jovana Preković sumirala savršenu godinu. Postala je olimpijska, svetska i evropska šampionka.

Izvor: MN Press

Ako postoji jedna osoba u svetu sporta koja može da kaže da je godina bila savršena u tom segmentu i da ne postoji ama baš ništa što je moglo bolje onda je to Jovana Preković (25).

Dovoljno je nabrojati šta je sve uspela za godinu dana. Olimpijska, svetska i evropska šampionka. Sve u jednom i to bez ijednog poraza!

Na kraju, kao šlag na tortu, stiglo je i još jedno priznanje. U izboru Olimpijskog komiteta Srbije proglašena je za najbolju sportistkinju. Jednom rečju - savršenstvo!

"Jedna lepa potvrda za ceo rad koji traje već 20 godina. Presrećna sam, prezadovoljna, zaista prelep način za ulazak u narednu godinu", rekla je Jovana u razgovoru sa srpskim medijima u Domu Narodne Skupštine.

Dok drži priznanje u rukama ne skida osmeh sa lica.

"Sve se desilo kako sam zamislila. Cilj je bio da odradim godinu bez poraza, da bude zlatna. Jedini način da se dobije ovo priznanje jeste da se osvoji sve što mogu da osvojim. Odbranila sam svetsku titulu, ponosna sam što sam ostvarila sve što sam želela."

Kada se još jednom naglas izgovori da je olimpijska, svetska i evropska šampionka, vidi se koliko je to nestvaran uspeh.

"Nema više šta da se osvoji. Videću šta će biti naredne godine. Hoću malo da predahnem, da uzmem duži odmor, da poređam stvari u glavi i da vidimo šta će za dalje. Upravo mi je to trenutno i glavni motiv, malo da odmorim. Nadam se da ću pronaći motivaciju za dalje."

Nažalost, karate neće biti deo narednih Olimpijskih igara u Parizu, pa tako Jovana neće dobiti šansu da odbrani zlato 2024. godine.

"Velika je žal za Pariz. Bila sam na Igrama, osvojila zlato i videla da karate kao sport pripada olimpijskoj porodici. Verujem da će naši ljudi uspeti da obezbede mesto u Americi 2028. godine"

Sav naporan rad i trud je nagađen. Sve šta je želela, ostvarila je. Od devojčice koja je zbog crtanog filma "Zmajeva kugla" i Gokua krenula u svet karatea, do fenomenalnih uspeha.

"Isplatilo sve. Bilo je teško i lepo, karate je prvi put bio na Olimpijskim igrama, prvi put je sistem kvalifikacija takav da je to sve dodatno otežalo sve. Uspeli smo da se adaptiramo na taj sistem i da ga pobedimo."

Otkrila je i da voli da pogleda snimke svojih borbi iz Tokija i da i da joj sve to i dalje deluje kao san.

"Pogledam snimke i naježim se. Ježila sam se dok sam gledala klip ovde u Skupštini prilikom predstavljanja. Ne mogu da verujem šta sam uradila."

Za kraj je otkrila šta su joj želje za 2022. godinu.

"Želja mi je da završim fakultet. Četvrta sam godina i to mi je primarni cilj, pošto nisam završila. Što se drugih želja tiče samo želim zdravlje. Nikada mi novogodišnje želje nisu bile uspesi ili medalje, već zdravlje sa svoje bližnje, za sebe i za sve ljude na svetu", zaključila je Jovana Preković.