Ostali sportovi

LOZNICA JE GRAD SPORTA: Šampionska odličja i medalja iz Tokija su dokaz i samo POČETAK!

Autor Mladen Šolak

Loznica je grad sporta i to potvrđuju brojni sportisti tog grada i kraja, kao i sportski klubovi i ostvareni rezultati. Ovo su najznačajniji sportski klubovi.

Loznica je hit Kupa Srbije
Izvor: Mondo

Prethodnih nedelja i meseci Loznica je u svetu sporta bila prepoznata kao fudbalski grad. Uspesi FK Loznica, hita Kupa Srbije, kao i započeta izgradnja novog stadiona najavila je još lepše dane za "najvažniju sporednu stvar" u tom gradu, kao i još bolju perspektivu za nove asove koji stasavaju u tom kraju.

Ipak, loznički sport prepoznat je i po drugim sportovima. Pre svega po boksu, u kojem je taj grad dao nekoliko reprezentativaca Srbije na minulom Svetskom prvenstvu u Štark areni i za koje se takođe poboljšava infrastruktura. Takođe, bokserski klub je ove jeseni osvojio četiri šampionske medalje u seniorskoj konkurenciji, a medalja je stigla u grad i iz Tokija i doneo ju je strelac Zdravko Savanović.

Izvor: MN Press

Iako u lozničkom kraju postoji niz fudbalskih klubova (FK Gučevo - Banja Koviljača, FK Podrinje - Lozničko Polje, FK Sloga - Straža, FK Mladost - D. Dobrić, FK Borac - Kozjak, FK Mladost - Brezjak, FK Antimon - Zajača, FK Radnički - Stobeks - Klupčići, FK Borac - Lešnuica, FK Jadar - Stupnica, FK 14. oktobar - Draginac, FK Jelav, FK Jadar - G. Dobrić...), taj grad je prepoznat i po drugim disciplinama.

Košarkaški klub Loznica trenutno se takmiči u Prvoj regionalnoj ligi Zapad - Grupi B, dok je Ženski košarkaški klub Loznica osnovan još 1973. i sedamdesetih godina borio se za plasman u Prvu B ligu. Danas igra u Prvoj srpskoj ligi.

Takođe, tu je i Streljački klub Sokolovi, muški rukometni klub je lider tabele Prve lige Zapad, a u konkurenciji rukometašica klub Loznica grad zauzima treće mesto tabele Prve lige Zapad. Naravno, tu su i odbojkaši, pa se OK Loznica takmiči se u Prvoj "B" ligi u muškoj konkurenciji, a Proleter je član Druge lige "Centar".

Loznica ima svoje klubove i u karateu ("Loznica", "Gučevo - Banja Koviljača", "Jadar - Draginac"), u boksu ima šampione Srbije u BK Loznici, postoje i kiks-boks klub u Lešnici, tekvondo klub u Loznici, gde funkcioniše i nindžucu klub...

Takođe, Loznica ima predstavnike i ragbiju, biciklizmu, paraglajdingu, šahu, a postoji i niz tradicionalnih manifestacija prema kojima je taj grad prepoznat, poput tradicionalnog Cerskog maratona, koji se od 2007. godine nalazi u kalendaru Evropske atletske asocijacije. Drinska regata i kros RTS-a takođe su zaštitni znakovi tog grada i kraja.

U sportskoj dvorani Lagator (kapaciteta 2.650 mesta sa borilištem od 1.116 m2) generacijama stasavaju šampioni poput Nenada Borovčanina (42), predsednika Bokserskog saveza Srbije i nekadašnjeg šampiona Evrope. Takođe, već je dobro poznato da će novi fudbalski stadion biće jedan od najlepših u Srbiji.

Zbog svega navedenog, Loznica je godinama i decenija prepoznata kao grad sporta i to će ostati i u 2022, kao i u svim godinama koje dolaze.

/Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Gradske uprave Grada Loznice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva/