D O M I N A C I J A

ISTORIJA! NEZAPAMĆENA DOMINACIJA SRPSKOG VATERPOLA: Filipović najbolji u Evropi, Mandić drugi na listi!

Autor Nikola Lalović

Srpski vaterpolo je u godini iza nas ponovo doneo zlato, a kapiten tog tima ne prestaje da dobja priznanja.

Izvor: MN Press

Filip Filipović je najbolji vaterpolista Evrope! Kapiten zlatnog tima Srbije koji je osvojio Olimpijske igre dobio je još jedno neverovatno priznanje. 

Još ranije je proglašen za najboljeg vaterpolistu sveta u izboru FINA, a sada ga je LEN po petu put proglasio za najboljeg vaterpolistu u Evropi!

"Kao što je i očekivano u izboru za najbolje vaterpoliste dominirali su olimpijski šampioni iz Srbije. Filip Filipović je dobio nagradu ispred sunarodnika Dušana Mandića. Tako je legendarni kapiten osvojio svoju petu LEN nagradu i prvi je posle nemačkog legendarnog plivača u otvorenim vodama Tomasa Lurca kome je to pošlo za rukom pet puta. Samo je italijanska skakačka diva Tanja Kagnoto (7) uspela da osvoji više LEN nagrada", navodi se u saopštenju LEN.a, 

Filipović je bio prvi na glasanju sa čak 50 odsto osvojenih glasova, a na drugom mestu je završio Dušan Mandić sa 18,3 odsto ti tako je potvrđena potpuna dominacija srpskog vaterpola. 

Španjolka Beatriz Ortiz je najbolja vaterpolistkinja, a što se plivanja tiče nastavila se dominacija prethodnih pobednika. Adam Piti je četvrti put u poslednjih pet godina najbolji evropski plivač, Šveđanka Sara Sjostrom je treći put u četiri godine najbolja plivačica, a Britanac Tom Dejli je najbolji skakač u vodu. 

Najbolja skakačica je Tina Puncel iz Nemačke, nagradu za najbolju takmičarku u umetničkom plivanju dobila je Ruskinja Svetlana Kolesničenko, a u muškoj konkurenciji u istoj disciplini najbolji u Evropi je Rus Aleksandar Malcev. Što se tiče plivanja u otvorenim vodama najbolji evropski plivač je Nemc Florijan Velbrok, a najbolja plivačica je Šaron van Ruvendal iz Holandije.