MONDO PREDSTAVLJANJE

NOSIĆE ZASTAVU SRBIJE NA ZOI, A REKLI MU DA BUDE SREĆAN AKO PROHODA: Marko i Nevena jure medalje u Pekingu, evo i kad!

Autor Nikola Lalović

Marko je heroj samim tim što se našao u Pekingu i kao i Nevena boriće se za istorijski uspeh u Kini. Oni će predstavljati Srbiju u Pekingu!

Izvor: Instagram/MarkoVukicevic/MN Press

Počele su Zimske Olimpijske u Pekingu, a već su i srpski sportisti stigli da nastupaju pošto je Marko Vukićević već vozio dva treninga u spustu. Dok se najveće šanse da zablistaju u Pekingu daju Norvežanima, Nemcima, Rusima i Amerikancima, Srbija je na ZOI poslala dvoje takmičara.

U spustu i superveleslalomu će se takmičiti Marko Vukićević, a Nevena Ignjatović će voziti ženski spust, superveleslalom i u kombinaciji.

Ko su srpski predstavnici na ZOI i šta se od njih očekuje?

MARKO VUKIĆEVIĆ - LAVLJE SRCE SRBIJE NA ZOI!

Izvor: Profimedia

Momak rođen u Ljubljani 1992. godine prvo je skijao pod zastavom Slovenije, ali je onda 2012. godine prihvatio poziv Srbije i celu deceniju vozi pod našim grbom. Nastupao je na Olimpijskim igrama 2014. godine, a nastup u Pekingu za njega je pravo čudo. Posle nezgode koja mu se desila 2019. godine zamalo je ostao nepokretan.

"Nikad više nećeš skijati, budi srećan ako budeš mogao da hodaš normalno", prisetio se Vukićević u nedavnom intervjuu reči švajcarskih lekara te 2019, godine.

On i dalje oseća posledice svoje nesreće, a pred aktuelnih ZOI, takmičio se na svega nekoliko trka i u poslednji čas je dobio poziv Olimpijskog komiteta Srbije da nastupi u Pekingu.

"Pre samo nekoliko dana me je Olimpijski komitet Srbije pozvao da budem putnik za Olimpikjske igre u Pekingu. Teško je naći reči da se opiše koliko je fizički i psihićki teško ovo kroz šta sam prošao poslednjih godina. Ali sam od prvog trenutka verovao da mogu!", istakao je Vukićević.

On je pao na treningu te 2019. godine i na više mesta je polomio ruke i noge, imao je unutrašnje krvarenje i oštećenje nerava, a ipak je uspeo da sve to prevaziđe i da se nađe u Kini.

Na prvom treningu na Olimpiskim igrama bio je 52. ali svaki njegov izlazak na stazu je velika pobeda.

Izvor: Profimedia/Mnpress

RASPORED: 

6. februar, 4:00 spust

8. februar, 4:00 superveleslalom

NEVENA IGNJATOVIĆ - SRBIJA NEMA BOLJU!

Izvor: MN Press

U ženskoj konkurenciji će nas predstavljati Nevena Ignjatović, 31-godišnja Kragujevčanka kojoj će ovo biti četvrte Zimske Olimpijske igre.

Debitovala je 2010. godine kada je bila 32. u slalomu i 39. u veleslalomu, zatim je 2014. godine bila 28. u veleslalomu, a na prethodnim Olimpijskim igrama bila je 26. i u slalomu i u veleslalomu.

Sada se nada još boljem rezultatu, a Nevena je ponovo takmičarka od koje Srbija najviše očekuje na ZOI. Iza sebe ima devet sezona u Svetskom kupu, za našu zemlju je uzela i dve medalje.

Prva je došla 2013. godine na Univerzijadi u Trentinu gde je uzela zlato u slalomu, a druga dve godine kasnije na Svetskim vojnim igrama, gde je u Bodenu uzela timsko srebro u veleslalomu.

Kao što je više puta rekla, skija od četvrte godine, a najveće uspehe pravila je u svetskom kupu pošto je bila u Top 30 na čak 14 trka i najbolja je srpska smučarka u prethodnih nekoliko decenija.

RASPORED: 

11. februar, 04:00, superveleslalom 

15. februar, 4:00, spust

17, februar, 3:30, alpska kombinacija