ODLUČENO

FORMULA 1 MENJA PRAVILO ZBOG KOG JE PROŠLE SEZONE IZBIO SKANDAL: Vraćaju se i sprint kvaifikacije, ali i tu ima promena

Autor Milutin Vujičić

Čeka nas zanimljiva sezona, nadamo se podjednako uzbudljiva kao i prethodna.

Izvor: Profimedia

Luis Hamilton je potvrdio da će se takmičiti u Formuli 1 i naredne sezone i time je kompletirana lista svih vozača koje ćemo gledati u "najbržem cirkusu" od 20. marta.

Videćemo čak 23 trke, a tu su i nova pravila. Zvaničnici takmičenja odlučili su da "sprint kvalifikacije" ostaju i tokom 2022. godine, uprkos pomešanim reakcijama navijača, a odlučeno je da ćemo ih videti na tri lokacije: Imoli, Austriji i Brazilu. Ono što je drugačije je bodovanje.

Ubuduće, u sprint kvalifikacijama će pobednik dobijati osam bodova, a svaki sledeći vozač do osme pozicije po bod manje, odnosno: 7, 6, 5, 4, 3, 2 i 1.

Osim toga, promenjen je i sistem bodovanja ukoliko trke budu skraćene iz nekog razloga (recimo vremenske prilike). Videli smo takvu situaciju u Belgiji prošle godine, kada zbog kiše nije bilo moguće nastaviti trku, pa je Maks Ferstapen proglašen za pobednika pošto je odvezao dva kruga iza "sejfti kara". Dobio je polovinu bodova, kao i svi koji su inače završili među deset najbolje rangiranih.

Sada se to menja, pa bodove više neće dobiti niko ako lider ne odveze bar dva kruga bez vozila bezbednosti ili virtuelnog vozila bezbednosti.

Ako lider trke napravi više od dva kruga, ali pređe manje od 25 odsto trke, šest najbolje plasiranih vozača će dobiti bodove i to po sistemu 6, 5, 4, 3, 2 i 1 bod. Ako lider trke kompletira više od 25 kompletne vože, a manje od 50 posto krugova, bodove će dobiti top 9 vozača i to po sistemu 13, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

U slučaju da lider pređe više od 50, a manje od 75 posto krugova, onda se bodovi raspoređuju za top 10 vozača po sistemu 19, 14, 12, 9, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

Svaki procent kompletiranih krugova iznad 75 će značiti raspodelu punog broja bodova.