SP!

POČINJE SPEKTAKL U SRBIJI - SVETSKE ATLETSKE ZVEZDE NA JEDNOM MESTU: Ivana sanja zlato - Još razmišljam o onih 7.24m...

Autor Nemanja Stanojčić

Beograd će postati prestonica atletike na nekoliko dana, a čekaju nas nastupi velikih sportista...

Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić

Sve je spremno za spektakl. Beograd će biti centar sveta u atletici. Na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Srbiji (od 18. do 20. marta) će oni najbolji predstavnici “kraljice sportova” pokušati da naprave veliki uspeh i da osvoje medalje.

Pred start takmičenja je održana konferencija za medije na atletskoj stazi u “Areni”. Novinarima su se obratili predsesnik Svetske atletske federacije Sebastijan Koe, prvi čovek srpskog saveza Veselin Jevrosimović, najbolja srpska atletičarka Ivana Vuleta, najbrži čovek na svetu Lamont Marsel Džejkobs, rekorder i prvi favorit u bacanju kugle Rajan Krauzer, Demijen Vorner i Keli Hočkinson.

Prvo je mikrofon dobio Koe koji je odmah izazvao smeh svih prisutnih kada je rekao da “danas neće da priča”.

“Pre svega hvala svima što su došli, posebno atletičarima. Znamo koliko su fokusirani pred start takmičenja. Veoma sam uzbudjen. Poslednji put smo SP imali 2018.u Birmingemu. Znamo zašto smo čekali toliko dugo i koliko je svet bio komplikovano mesto. Sport je pokazao da može da okupu toliko država na jednom mestu. Publika će biti prisutna što je značajno za takmičare. Siguran sam da će Srbija uskoro da nam pokuca na vrata sa zahtevima za organizaciju novih takmičenja. Još jednom, hvala svima i uživajte”, počeo je Koe.

Dobio je i pitanje od jedne inostrane novinarke oko podrške i demonstracija za Rusiju koji se održavaju u Srbiji i da li je zabrinut da to može da se dogodi i u dvorani.

“Postoji podrška za ukrajinske sportiste, ali za sve ostale. Ovo je sport koji shvata sve, pa i politička dešavanja. Ne očekujem bilo kakve probleme u dvorani. Sport će pobediti”, jasan je Koe.

Na to se nadovezao Jevrosimović.

“Imamo mi demonstracije i protiv rata u Ukrajini”.

Zahvalio se Veselin svima.

“Hvala Sebu i Svetskoj atletici na ukazanom poverenju. Srbija je najmanja zemlja koja je dobila organizaciju dvoranskog SP. Ovaj poduhvat je bio složen, Arena je spremna, ugostićemo preko 680 atletičara koji će se boriti za medalje. Zahvalan sam predsedniku Vučiću, Vladi Srbije, Ministarstvu za omladinu i sport, Olimpijskom komitetu, kao i svim sponzorima, rekao je Jevrosimović.

Ivana Vuleta je prvi favorit za zlato u skoku udalj. Najbolji rezultat je 7.24 metra koji je napravila baš u Beogradu pre pet godina...

“Razmišljam o tom skoku 7.24m još od 2017.godine. Verujem da mogu da skočim slično, ne želim da dajem velika obećanja. Da sam uspela u Tokiju verovatno bih tada završila karijeru kao olimpijski šampion. Nemam više 26 godina, ali osećam da nisam dostigla maksimum. Sve što radim u ovom sportu radim iz ljubavi i želim da taj osećaj zadržim”, kaže Ivana.

Imaće veliku konkurenciju.

“Jedna od mojih glavnih konkurentkinja Mihambo nije tu i žao mi je zbog toga. Konkurencija me uvek gura da budem još bolja. Videćemo, kažem uvek da se takmičim najviše protiv sebe. Cilj mi je da odbranim titulu, ali i da probam da stignem blizu tih 7.24m iz 2017. godine.”

Ima jasan cilj i zna šta želi pred domaćom publikom.

“Pojaviću se kao svetski prvak iz Birmingema. Cilj mi je da odbranim titulu i da se približim rekordu. Neću doći samo da bih skakala, već da bih odbranila titulu. O spremnosti ne želim da pričam, očekujem da će atmosfera biti odlična i da ćemo zaseniti sve”, jasna je Ivana.

Prisutnima se obratio i Krauzer. Legendarni atletičar koji ima pregršt medalja, ali ne i onu sa Svetskog prvenstva u dvorani.

“Nisam se takmičio na dvoranskom SP. Veoma sam analitičan u pripremi. Volim Beograd, bio sam ovde 2020.godine. Volim ovaj grad, uvek se radujem kada sam ovde. Konkurencija je velika, ako bilonko bude bilzu 22.90m biće to svetski rekord”, sa osmehom je zaključio Krauzer i na taj način najavio da će i to pokušati.

Nažalost, zbog povrede neće učestvovati Armin Sinančević. Rajan je imao mnogo pohvala na njegov račun.

“Razgovarao sam sa Arminom i žao mi je što neće biti deo prvenstva. Gledajući završnicu prošle sezone, pre svega Dijamantsku ligu, beležio je odlične rezultate. Mlad je, jak, talentovan, tehnički dobar, uči i tehniku rotacije kao i mnogi drugi evropski predstavnici. Gledajući takmičare koji tek dolaze u budućnosti rekao bih da je u samom vrhu. Ako nastavi ovako za godinu-dve će moći konatantno da baca oko 22 metra što bi bilo fantastično, zaključio je Krauzer.