SREĆNA

IVANA OTVORILA DUŠU - JEDVA SE SUZDRŽAVAM DA NE PADNEM U NESVEST! Vuleta otkrila tajnu uspeha, pa poručila: Da se ponovi

Autor Nemanja Stanojčić

Ivana Španovć nije krila zadovoljstvo posle velikog uspeha u Beogradu.

Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić

Maestralna Ivana Vuleta (devojačko Španović) je još jednom pokazala šta zna i ume. Pred beogradskom publikom je osvojila zlatnu medalju, odbranila svetsku titulu i oduševila sve. Četvrtim skokom u seriji od 7.06 metara je uspela da obezbedi najsjajnije odličje i da ponovi uspeh iz Birmingema. Posle svega toga se na divan način zahvalila i publici.

Ogrnula se srpskom zastavom i napravila pobednički krug na stazi. Odjekivalo je sa tribina "Ivana, Ivana", a ona je po završetku tog kruga stala ispred navijača i poklonila se. Dovoljno za nove ovacije i aplauze srpske publike. Koliko je sve bilo emotivno i za nju moglo je da se vidi na ceremoniji dodele medalja kada se mučila da zadrži suze.

O tome kako je sve to izgledalo, samim skokovima, takmičenju pred domaćim navijačima, pa i tim emocijama tokom intoniranja "Bože pravde" je pričala na konferenciji za medije posle.

"Pritisak je dobra stvar, ne možete da zamišljate da će sve biti idealno, kao da je trening. Volim izazove, posle toliko takmičenja, poraza, poraza, svega, to je deo igre. Meni je tako nešto potrebno, to su krucijalni momenti, osećate da morate da razmišljate samo o sebi, da ono što radite na treningu ponovite na takmičenju. Bilo mi je teško da se fokusiram na takmičenje u sjajnoj atmosferi. Možda sam malo propustila taj deo, ali sam veoma, veoma, veoma srećna. Znala sam da moram da napravim odličan skok da bih odbranila titulu", rekla je Ivana.

Imala je i dva prestupa u prva tri skoka, mada to nije ostavilo traga na nju. Drugi skok je bio 6.89m, a potom je imala i taj nebeski let koji je doneo medalju.

"Ne mogu da kažem da je ovo nagrada za sve kroz šta sam prošla, ali je bio izazov. Ponosna sam što sam došla do toga da branim titulu u svojoj zemlji, to ne sme da se propusti. Nije nikako bilo lako, celo takmičenje sam pokušavala da napravim taj jedan skok. Na svakom jurim taj neki. Nije bilo kvalifikacija, to je dodalo neku tenziju, koliko god da si dobar, ne možeš da se praviš imun. Znala sam da skok preko sedam metara može da bude dovoljan za zlato. Nisam neke tehničke stvari koje nisu bitne. Mi između sebe znamo šta sam mogla, najbitnije je da sam uspela da odbranim titulu i da sam osvojila najsjajnije odličje, ne znam šta bih više mogla da poželim."

Na prethodnom "Belgrade indoor meetingu" je otkrila da joj frizura pravi veliki problem, sada je prošlo bez toga, ali je tu bilo i rešenje za njenu punđu.

"Imali su par makaza i jednu mašinicu na tribinama spremni", našalila se Ivana.

Pre oko dve i po godine je pričala da razmišlja o tome da posle takmičenja u Beogradu završi karijeru, sada su se okolnosti promenile, iako nije želela direktno o tome da priča.

"Pravim kratkoročne planove, zdravlje nam je prioritet, postoje granice preko kojih mogu i treba da idem i stvari preko kojih nema potrebe da idem. Ovo je bilo nešto što sam sebi ostala dužna pred domaćom publikom, to je nešto što ću pamtiti celog života, ostaće mi u najlepšem sećanju. Bože zdravlja da sam dobro, motivisana, priika će uvek biti ako sam zdrava i spremna."

Bila je emotivna i tokom intoniranja himne.

"Posebno lep momenat. Nekad mi bude žao što ne zapevam. Jedva se suzdržavam i ovako da ne plačem i da ne padnem u nesvest. Veličanstveno je, kada čuješ publiku, svi dele tu emociju, divno"

Kalendar takmičenja je bio jedna od tema.

"Što se kalendara tiče, imamo našu šemu, znamo koliko mi je takmičenja potrebno da se uvedem u formu. Svetsko će biti pre Evropskog, imamo te momente sa koronom, restrikcijama iz tih nekih razloga ne mogu da najavljujem ništa, ne znam kakvi će uslovi biti. Ovo prvenstvo je bilo najbitnije, možemo o njemu da pričamo."

Od 2013. godine Ivana ređa uspehe, pa su je mediji pitali i šta je njena tajna.

"Ne znam u čemu je tajna. Od sedme godine se bavim atletikom, volim to, trudim se da sve što radim bude zarad napretka. I kao tinejdžer ako bih radila nešto što ne treba, da bi radila sebi na štetu. Odredila sam sebi prioritete, sve je spontano. Sama? Možda bi mi se posrećila neka medalja. Imam tim koji je deo mene, svi funkcionišemo kao jedno, oni su moj recept za uspeh. Svako zna svoj deo posla, ta energija je tu, dopunjujemo se."

Pohvalila je publiku na kraju.

"Ko god da je bio, gledao, osvo je bilo veličanstveno. Mi smo srčan narod, volimo sport, presrećna samm. Ne samo zbog podrške koju sam ja dobila, već i ostali. Svi imaju široke osmehe, srećni su, to su lepe stvari i to je nešto što treba da se ponese iz Beograda, da se prepričava. Da se ponovi", zaključila je Ivana Vuleta.