UZBUDLJIVO

TRILER NA TRCI F1 - FERSTAPEN ZA DLAKU POBEDIO! Haos u Džedi: Ferari u vrhu, bruka Hamiltona i 3 odustajanja u 3 kruga!

Autor Nemanja Stanojčić

Neverovatna dešavanja na trci u Saudijskoj Arabiji. Uzbuđenje na vrhuncu.

Izvor: Profimedia

Neverovatna trka i potpuna ludnica na stazi u Saudijskoj Arabiji. Posle 50 krugova i velike borbe aktuelni šampion Maks Ferstapen je odneo pobedu u Džedi i to na kakav način. Bio je prvi sa samo pola sekunde prednosti u odnosu na Šarla Leklera. Vozač Red Bula je tako završio na najvišem stepeniku postolja ispred dvojice kolega iz Ferarija pošto je iza Leklera bio Karlos Sainc.

Ovo je prva pobeda ove sezone za Ferstapena, ukupno 21. u karijeri, ali svakako jedna od dramatičnijih. Možda ne onoliko dramatična kao kada je pretekao Luisa Hamiltona i stigao do trofeja, mada je i ovo svakako bilo uzbudljivo. Uz to su viđena i tri crna kruga, dok je Hamilton završio tek na 10. mestu.

U razmaku od samo tri kruga, od 36 do 38. su viđena tri odustajanja. Fernando Alonso, Valteri Botas i Danijel Rikardo pre vremena morali da se sklone sa staze. A svemu tome prethodio je incident još u 16. krugu kada je Nikolas Latifi udario u zid na stazi, pa je moralo da reaguje bezbednosno vozilo. Uprvo je tada Lekler pretekao Serhija Pereza i preuzeo vođstvo.

Ključni momenat trke viđen je u 47. krugu kada je Ferstapen pretekao Leklera, posle čega mu je pomoglo to što je istaknuta žuta zastavica zbog incidenta između Lensa Strola i Aleksa Albona.

"Na kraju nije bilo dovoljno, ali je bilo fenomenalno. Uživao sam. Teško, ali fer. Svaka trka bi trebalo ovako da izgleda, bilo je zabavno iako sam razočaran konačnim ishodom", poručio je Lekler.

Podsetimo, dan pre trke je Mik Šumaher imao jezivu nesreću, a pre svega toga se spekulisalo da bi trka mogla i da bude odložena zbog bombi koje su padale u okolini.