SVE SE ZNA

"NE ULAZITE U SOBU, ZOVITE POLICIJU"! Otkriveni detalji smrti legendarnog asa Formule 1 - čuo je vest, pa presudio sebi!

Autor Nemanja Stanojčić

Legendarni predsednik Formule 1 Maks Mozli je preminuo pre skoro godinu dana, a sada su otkriveni detalji o tome.

Izvor: Profimedia/AFP Photo/JACK GUEZ

Krajem maja prošle godine je svet Formule 1 potresla vest o smrti Maksa Mozlija (81). Nekadašnjeg vozača, kasnije dugogodšišnjeg čelnika u najbržem cirkusu na svetu. Svi su bili potreseni zbog toga, a posle skoro godinu dana su otkriveni detalji istrage.

Čovek koji je 16 godina bio predsednik Međunarodne automobilske federacije (FIA) je izvršio samoubistvo. Saznao je od lekara da se stanje sa rakom pogoršalo i da mu nije još mnogo vremena ostalo. To je vest koju nije mogao da podnese, pa je presudio sebi.

Informaciju je preneo britanski "Dejli mejl" pozivajući se na svoje izvore u istrazi. Opisali su i kako je sve izgledalo kada je policija došla u njegovu kuću u Londonu.

"Saznao je da mu je ostalo nekoliko nedelja života, bio je u nesnosnim bolovima i nije mogao da izdrži. Komšija i kućna pomoćnica su našli poruku ispred vrata njegove sobe na kojoj je pisalo 'Ne ulazite, zovite policiju', što su oni odmah učinili. Kada su ušli videli su dvocevku i gospodina Mozlija kako leži u lokvi krvi", piše u tekstu.

Na polici pored kreveta su našli oproštajnu poruku koja je bila umrljana krvlju, pa nisu mogli da pročitaju sve.

"Jedna od nekoliko reči koje su mogli da pročitaju bila je 'Nisam imao izbora'", navodi se u tekstu.

On je u oktobru 2019. prvi put posetio lekare zbog problema sa rakom, probao je razne terapije, ali je bio svestan koliko je sve ozbiljno.

"Prihvatio je da ima tešku bolest i da su šanse za izlečenje gotovo nikakve. Prihvatio je terapiju, uspeo je u jednom trenutku da kontroliše bolest, ali je bio ljut zbog kvaliteta života. Nekoliko puta je meni i kolegama spominjao samoubistvo kao opciju, ali je rekao da to njegova supruga ne bi mogla da prihvati", ispričao je doktorKristofer Meknamara koji ga je lečio.