Dobar ili loš potez?

60 GODINA KASNIJE - PALA JE ZABRANA FIDELA KASTRA; Kuba ukinula odluku koja im je donela 40 olimpijskih zlata!

Autor Nikola Lalović

Fidel Kastro je to zabranio čim je došao na vlast. a sada će ponovo biti moguće.

Izvor: Profimedia

Posle 60 godina zabrane, konačno ćemo najbolju boksersku školu sveta videti i u profesionalnom ringu! Kako javlja ESPN vlast na Kubi je odlučila da ukine zabranu profesionalnog bavljenja boksom svojim sportistima.

Ta zabrana je bila na snazi od 1962. godine, a razlog tome je bio pokušaj da kubanski bokseri pod nacionalnom zastavom osvoje što više takmičenja i medalja. Pre svega se računalo na olimpijske medalje i palilo je! 

Kubanci su na olimpijskim igrama osvojili 41 zlato, 19 srebra i 18 bronzi u boksu,. a sada će njihovi bokseri moći da se bore za svetske titule u profesionalnim kategorijama.

Profesionalni boks je na Kubi zabranjen 1962. godine, tri godine nakon što su revolucionarne snage na čelu sa Fidelom i Raulom Kastrom oborile režim Fulgensija Baptiste, podržan i postavljen od strane Sjedinjenih Američkih Država.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju Kubanci su bili najuspešnija nacija sa četiri zlata i jednom bronzom, a sada ostaje da se vidi da li će uspeh iz amaterskog boksa Kubanci moći da prenesu u profi ring. 

Tagovi