Strašna priča

DAN KADA PLAČU LJUBITELJI FORMULE 1: Ajrtonu Seni poginuo nakon udesa, a dve godine ranije spasao život kolegi!

Autor Dušan Ninković

Legendarni brazilski automobilista Ajrton Sena poginuo je na trci u Imoli, 1. maja 1994. godine.

Izvor: Profimedia

Za ljubitelje Formule 1 početak maja tradicionalno nosi i bolno podsećanje na smrt velikog šampiona. Ajrton Sena, jedan od najvećih u istoriji poginuo je baš 1. maja, na stazi Enco Ferari u Imoli.

Legendarni brazilski vozač poginuo je tokom trke 1994. godine, nakon eksplozivnog izlaka iz zavoja Tamburelo. On nije mogao da kontroliše bolid koji je leteo brzinom od 307 kilometara na čas, a merenja su pokazala da se u zaštitnu ogradu pored staze zakucao brzinom od 233 km/h.

Pomoć mu je ukazivana na samoj stazi, gde je konstatovano da je izgubio preko četiri litre krvi. Lekarima koji su bili pored njega postalo je jasno da brazilski vozač mora biti prebačen u bolnicu, a Sena je nekoliko sati kasnije preminuo u Bolonji. Kao zvanično vreme smrti uzima se trenutak u kojem njegov bolid udara u zid, jer doktori tvrde da je tog momenta njegov mozak prestao da radi.

Bio je to odlazak jednog od najvećih u istoriji, čoveka koji je u četiri sezone uzeo tri šampionke titule. Iza njega je ostalo 80 podijuma u najbržem karavanu na svetu, čak 41 pobeda u Formuli 1 i gomila anegdota kojih će se navijači sećati decenijama.

Tako će se i u budućnosti pričati o postavljanju najbržeg kruga na trci iako je vozio kroz boks, zajedničkoj vožnji sa Najdželom Menselom koji ga je povezao do pit stopa, specifičnom smislu za humor koji se tih godina prepričavao...

Možda i najbitnija priča, a o njoj se malo priča čak i među ljubiteljima najbržeg karavana na svetu, jeste ona kada je Ajrton Sena spasao život Erika Kome. Francuski vozač je tri godine vozio u Formuli, a 1992. godine je doživeo tešku nesreću.

Tokom subotnjih kvalifikacija za Veliku nagradu Belgije Erik je učestvovao u nekoliko incidenata, a nakon jednog od njih ostao je bez svesti u vozilu čiji je motor i dalje radio. Zbog kvara bolida eksplozija je mogla da se desi u bilo kom trenutku, a požar bi gotovo sigurno progutao Francuza.

Ajrton Sena je zaustavio bolid, pritrčao vozilu u kojem se nalazio Koma i pomogao mu. Prvo je glavu francuskog vozača postavio u pravilan položaj kako ne bi došlo do gušenja, zatim ugasio motor, a na kraju i ostao uz Erika dok nije stigla lekarska ekipa koja je nastavila da se brine o njegovom stanju.

Erik Koma prošao je bez posledica, pa je i u naredne dve sezone bio deo Formule 1. nije uspeo da napravi impresivnu karijeru u ovom sportu i nikada nije dotakao ni delić Senine slave, ali je zbog neverovatnog poteza Brazilca danas živ.