Ostali sportovi

GOTOVO JE - ZABRANA ZA TRANSRODNE SPORTISTE! Mogu da se takmiče sa ženama, ali pod jednim uslovom!

Autor Nikola Lalović

Transrodne osobe koje su rođene kao muškarci neće više moći da se takmiče sa ženama, ako su promenile pol posle 12. godine

Izvor: Profimedia

Nakon velike bure koju je izazvalo takmičenje transrodnih plivačica poput Lije Tomas u međunarodnim takmičenjima FINA je preduzela korake i dovela u pitanje takmičenje transrodnih osoba u ženskom plivanju. 

Lija Tomas je u Americi pobeđivala u trkama i obarala rekorde, a mnoge plivačice su se javno bunile zbog toga, ali sada više neće biti dozvoljeno transrodnim osobama da se takmiče. 

FINA je sada stavila to pitanje na glasanje i izglasana je zabrana da se u ženskim trkama takmiče osobe koje su prošle kroz bilo koju fazu muškog puberteta. Prema novim pravilima promena pola mora da dođe pre 12. godine kako bi transrodne osobe mogle da se takmiče u ženskim trkama. 

Od 152 prisutna delegata čak 71 odsto je glasalo za usvajanje ove odrebe, a FINA se sprema da u narednim godinama stvori novu kategoriju za sve one kojima je pol drugačiji nego kada su se rodili.

Do tada, transrodne plivačice, tj. osobe koje su rođene kao muškarci, a kasnije su menjale pol moraće da se takmiče u muškoj kategoriji-

Pogledajte kako izgleda transrodna plivačica Lija Tomas:

Tagovi