Definitivno

SRBIJA - HRVATSKA, SPEKTAKL NA SVETSKOM PRVENSTVU! Zakazan najveći derbi - evo kada će sve stati zbog KLASIKA!

Autor Mladen Šolak

Odlučeno je - Srbi i Hrvati igraće derbi četvrtfinala!

Izvor: MN Press

Vaterpolo reprezentacija Srbije igraće u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Mađarskoj protiv najvećeg rivala, Hrvatske, u sredu od 16 časova. To je odlučeno trijumfom "barakuda" protiv Gruzije u osmini finala, 13:7, čime je samo formalizovano ono što je bilo jasno još krajem grupne faze, kada je Hrvatska odigrala nerešeno protiv Grčke, pa završila kao drugoplasirana u Grupi B.

Srbija i Hrvatska poslednji put su se sreli u završnici Svetskog prvenstva 2017. u Budimpešti, kada je ekipa Ivice Tucka pobedila tim Dejana Savića 12:11, posle velike borbe i impresivnih partija Andrije Prlainovića na našoj strani (6 golova), odnosno Sandra Sukna i Mara Jovovića na hrvatskoj (po tri pogotka). Naravno, u proteklih pola decenije ekipe su pretrpele velike promene, pogotovo nakon što je Srbija nakon trijumfa na Olimpijskim igrama u Tokiju krenula dalje bez skoro pola šampionskog tima.

Novi Savićevi "delfini" u grupnoj fazi su uz oscilacije u igri pobedili Ameriku, kada nije dobro funkcionisala odbrana (17:13), a potom i Australiju, u meču u kojem je bilo uspona i padova u napadu (6:5). U poslednjoj rundi, Srbi su pokazali snagu u duelu protiv Kazahstana (22:3) i osvajanjem prvog mesta dobili dane odmora od subote do srede, tokom kojih su iz Segedina prešli u Budimpeštu i tamo odigrali i jedan test-meč pred nokaut fazu.

Pobednik duela Srbija – Hrvatska igraće u polufinalu protiv boljeg iz susreta Španija – Crna Gora, dok su na drugoj strani "kostura" direktan plasman u četvrtfinale izborili Mađarska i Grčka.