Ostali sportovi

KRUNISANI NOVI ŠAMPIONI SVETA! Najbolji su posle 21 godine - odluka pala NA PENALE!

Autor Mladen Šolak

Dramatično finale u Budimpešti

Reprezentacija Španije je novi šampion sveta. U dramatičnom finalu protiv Italije u Budimpešti slavila je na penale i vratila titulu u svoju zemlju posle čak 21 godine. Postala je prvak treći put u istoriji.

"Furija" je prethodnih godina bila redovna u završnicama velikih takmičenja, gubila je finala evropskih i svetskih prvenstava, kao i čuveno polufinale Olimpijskih igara u Tokiju protiv Srbije, ali je ipak došlo njeno vreme.

Španski golman Eduardo Lorio odbranio je u poslednjoj, šesto seriji udarac Italijana Đakoma Kanele i tu je bio kraj dramatičnog finala, u kojem je posle četiri četvrtine rezultat bio Italija – Španija 9:9 (3:3, 0:3, 3:2, 3:1). Alvaro Granados dao je četiri gola za novog prvaka sveta i bio je heroj trijumfa.

Španija je na putu ka tituli u grupnoj fazi pobedila Italiju (14:12) i Južnu Afriku (22:4), a treći meč nije ni odigrala, jer su se Kanađani povukli sa turnira zbog korone. U nokaut fazi "furija" je savladala Crnogorce (7:6) u četvrtfinalu, pa Hrvate u polufinalu (10:5).

Reprezentacija Srbije zauzela je peto mesto, a Hrvatska je u borbi za bronzu izgubila od Grčke i prvi put od 2007. ostala bez odličja na Svetskom prvenstvu.

Tagovi