Sreća!

JEDVA SU GA IZVUKLI IZ VOZILA, OSTAO ZAGLAVLJEN ZA VOLANOM! Isplivala prva slika vozača, DVA puta je leteo u vazduh

Autor Mladen Šolak

Prošao je bez teških povreda samo zbog jedne stvari - oreola!

Izvor: Frank Augstein/AP

Strašan udes vozača Formule 1 Guanju Džoua na stazi u Silverstoun bacio je u drugi plan i trku i sve što se na njoj događalo nakon tog strašnog prvog kruga. Kinez se sa bolidom prevrnuo na stazi i pri velikoj brzini išao pravo na gledaoce, usput preskočivši i ogradu.
Zastrašujući sudar bio je toliko opasan da je Formula 1 odbijala da reprizira taj momenat u prenosu sve dok se nije uverila da je sa Kinezom sve u redu i da je bez ozbiljnih posledica napustio bolid, tačnije - da je bezbedno izvučen iz njega.

"Bio je to neverovatno zastrašujući incident. Bilo je užasno za navijače koji su bili blizu. Moramo da izbegnemo mogućnost da vozilo ostane zaglavljeno u tako uskom procepu. Prostor između barijera i metalne ograde je uzak, a on je ostao zaglavljen tamo, bez mogućnosti da ode. Moramo da naučimo iz ovoga", rekao je britanski automobilista Džordž Rasel, koji vozi za Mercedes.

Rasel se na početku trke sudario sa Pjerom Gaslijem iz Alfa Taurija, koji je prevrnuo Mercedes i okrenuo se, pa udario u Alfa Romeo pri brzini većoj od 300 kilometara na sat. Džou je tom haosu završio okrenut naglavačke, pa je proklizao kroz šljunak, potom ga je barijera koja apsorbuje udarac vozila bacila još jednom u vazduh i odbacila na drugu stranu - u kanal.

Srećom, tu je bio "oreol", koji je još jednom sačuvao zdravlje vozača, a možda i život. Kinez se oglasio posle trke i govorio upravo o tom spasonosnom dodatku. "Bio je to veliki sudar i drago mi je da sam u redu. Redari i medicinski tim na stazi uradili su sjajan posao, brzo su reagovali i dugujem zahvalnosti za FIA i Formulu 1 za sve što su uradili, kao i za sve što rade da bi povećali bezbednost naših vozila. Oreol me je sačuvao i na svakom koraku se vidi koliko poboljšanja na našim vozilima imaju uočljive rezultate", napisao je Kinez.

Tagovi