Ostali sportovi

KATASTROFA FERARIJA NA HUNGARORINGU! Svi videli njihovu grešku, a rivali priznali: Tad smo shvatili da ih POBEĐUJEMO!

Autor Mladen Šolak

Ponovo će se pričati o lošoj odluci Ferarija, zbog koje je najviše trpeo Šarl Lekler.

Izvor: Profimedia / Antonin Vincent / DPPI

Vozač Red Bula i aktuelni šampion Maks Ferstapen pobedio je na trci za Veliku nagradu Mađarske, "Hungaroring". Osmim trijumfom ove sezone, u 13. trci, on je ostvario ogromnu prednost u borbi za titulu protiv drugoplasiranog Šarla Leklera, asa Ferarija koji je prošao velike probleme i ovog vikenda.

Nakon uzbudljive trke i trijumfa branioca titule, najviše se priča o pogrešnoj taktici Leklera koji je bio treći na startu trke i počeo trku sa srednje tvrdim gumama, ali je zbog tri odlaska u pit-stop završio tek na šestom mestu. Ferari je zahtevao da on u toku trke pređe na "tvrde" gume i to nije upalilo.

"Rekao sam i na radiju da mi je bilo dobro na 'srednjim' i da sam hteo da idem na njima sve dok sam mogao, jer je sve bilo u redu. Ne znam zašto smo onda doneli drugačiju odluku. Imao sam dobru brzinu i bio sam veoma zadovoljan. Jedino što će svi da zapamte je poslednji deo trke, koji je za mene bio katastrofa, posebno na tvrdim gumama. Praktično sam tu izgubio trku", rekao je Lekler.

"Izgubio sam 20 sekundi u pitu i još možda šest sekundi u pet krugova koje sam vozio na tvrdim gumama, jer nisam imao punu kontrolu", dodao je as iz Monte Karla. Na to je odgovorio prvi čovek Ferarija Martija Binoto, porukom da tvrde gume nisu radile prema planu, jer "ni bolid nije funkcionisao kako su očekivali".

Šef tima Red Bula Kristijan Horner priznao je da mu je laknulo kada je video da je Ferari prešao na tvde gume. "Čim smo videli da je Šarl to uradio, pomislili smo – OK, sada imamo pravu šansu".

Uz Ferstapena, na pobedničkom podijumu našli su se i drugoplasirani Luis Hamilton iz Mercedesa i Džordž Rasel, takođe iz Mercedesa, koji je bio prvi posle kvalifikacija. Karlos Sajnc iz Ferarija završio je na četvrtom mestu, a Serhio Perez je bio peti. Lando Noris iz Meklarena završio je sedmi… Ovako izgleda generalni plasman vozača:

Nakon ove trke počinje letnja pauza, pa će naredna biti vožena tek 28. avgusta u Belgiji.