MAJSTORI!

SPEKTAKL U BEOGRADU - LEGENDE SE OPROSTILE! Godinama nam donosili medalje i radost, pa zaigrali POSLEDNJI put! (VIDEO)

Autor Mladen Šolak

Legendarna generacija srpskih vaterpolista zvanično se oprostila od kapice sa državnim grbom u Beogradu. Zauvek ćemo pamtiti osmeh i medalje koje su nam oni donosili...

Izvor: ATA Images

Članovi najslavnije generacije srpskog vaterpola poslednji put su u subotu zaigrali u kapici sa državnim grbom - i to u prisustvu Novaka Đokovića. Simolično su završili reprezentativnu karijeru kapiten dvostrukih uzastopnih olimpijskih šampiona, Filip Filipović, kao i još petorica divova srpskog sporta - Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Milan Aleksić i braća Pijetlović, Gojko i Duško.

Na turniru "Srbija 2022", na bazenu Milan Gale Muškatirović, oni su se na veče vratili u nacionalni tim, da bi godinu dana posle osvajanja olimpijskog zlata u Tokiju dobili oproštaj kakav zaslužuju. Nastupili su u okviru pripremne utakmice Srbije i Italije za Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj (od 29. avgusta) i pred punim tribinama otišli u legendu, gde im je i mesto.

Iako su neki završili karijeru prošle sezone (Mitrović, Aleksić i G. Pijetlović), u bazenu su podsetili na to kakav su tim. Ušli su u igru pri rezultatu 8:8, Filip Filipović je odmah dao sjajan gol za vođstvo, a Gojko Pijetlović je atraktivnim odbranama "spustio rampu" Azurima. U bazenu su proveli četiri minuta, a onda su dobili ovacije i medalje iz ruku predsednika Saveza Viktora Jelenića i generalnog sekretara Nemanje Marijana.

Pogledajte kako je izgledalo emotivno veče na beogradskom bazenu, gde su Dejan Savić i ekipa srdačno dočekali nazad velike šampione:

Filip Filipović, kapiten i vođa tima, stavio je na glavu kapicu Srbije skoro 20 godina od svog prvog seniorskog zlata, osvojenog u Kranju 2003. uz divljačke scene hrvatskih navijača oko bazena. Tada je bio najmlađi i nosač trofeja koje je od 2006. i Evropskog prvenstva na Tašmajdanu osvajao zajedno sa Andrijom Prlainovićem, "mozgom" igre tima koji je sredinom prošle decenije postao doslovno nepobediv.

Nakon 2008. i povlačenja generacije Vladimira Vujasinovića, Aleksandra Šapića, Dejana Savića, Danila Ikodinovića i drugih asova, mnogi su strepeli da li će Srbija opet moći da dotiče vrhove i da igra finala. A onda je u Rimu 2009. "sevnuo" udarac Milana Aleksića, za gol koji je doneo Srbiji titulu prvaka sveta i koji je najavio dolazak neponovljive generacije.

Pod selektorom Dejanom Udovičićem su do Londona i bronze na Olimpijskim igrama postali prvaci sveta i Evrope (2012. u Ajndhovenu) i nagovestili zlatne dane nacionalnog tima, a na čelu sa selektorom Dejanom Savićem su postali silni i kao tim i kao pojedinci, pa je i centar Duško Pijetlović 2015. postao najbolji vaterpolista Evrope i sveta, dok je njegov brat Gojko bio proglašavan najboljim golmanom turnira na kojima je Srbija osvajala neka od najdražih zlata.

Uz legende su stasavali, nasleđivali kapitene i lidere kao što su Vanja Udovičić, Živko Gocić i Slobodan Nikić i nadmašili sve prethodnike. U timu su dočekali i kalili šampione Dušana Mandića, Savu Ranđelovića, Nikolu Jakšića i ostatak tima koji je uz njih mogao da izbliza vidi kako rade asovi. Uspesima u Riju i Tokiju zaokružili su sve što su doneli Srbiji u nepreglednom nizu medalja:

  • dva puta su bili šampioni sveta, jednom vicešampioni i jednom bronzani na tom turniru
  • pet puta su postajali šampioni Evrope, jednom su bili vicešampioni i jednom bronzani
  • dva puta su zajedno postajali olimpijski šampioni, jednom su bili bronzani (2012), a bili su i deo generacije koja je 2008. uzela bronzu u Pekingu
  • Svetsku ligu su osvajali čak 10 puta i taj tron im je izmakao samo 2009. u Podgorici