JOŠ SE PRIČA

NAJTEŽI PORAZ SRBIJE U ISTORIJI, A HRVATI NAM SE RUGAJU: Odjekuje debakl Delfina - "Ostala je samo ljuštura..."

Autor Nebojša Marković

I dalje se priča o ubedljivom porazu vaterpolista Srbije na Evropskom prvenstvu u Splitu.

Izvor: MNPress

Vaterpolisti Srbije doživeli su težak poraz u utakmici grupne faze Evropskog prvenstva u Splitu, pošto je Mađarska bila ubedljiva i savladala olimpijske šampiona 16:7.

Bio je ovo verovatno i najteži poraz Srbije u istoriji, u kojem se naša selekcija dobro držala samo tokom prve četvrtine. A pored oštrih reči selektora Dejana Savića, ovaj poraz privukao je dosta pažnje i u regionu.

Ne pamti se kada je Srbija zabeležila ovako ubedljiv poraz na nekom velikom takmičenju. Ne treba ni podsećati da je proteklih godina Srbija dominirala, osvajala uzastopne zlatne medalje na Olimpijskim igrama, a u jednom trenutku čak i bila vlasnik trofeja svih velikih takmičenja istovremeno.

"Šta se dogodilo? Mađarski tim je imao savršenu taktiku, očekivali smo je i spremali se, ali nismo uspeli da odgovorimo na njihovu agresivnost u igri bez centara", rekao je selektor Savić posle poraza od Mađara.

Naravno, najveću ulogu u svemu ima i činjenica da Srbija sprovodi radikalnu smenu generacija. Protiv Mađarske su igrala samo trojica vaterpolista koji su u Tokiju prošle godine osvojili olimpijsko zlato - Dušan Mandić, Sava Ranđelović i Strahinja Rašović. Čak 11 igrača iz prethodne generacije nije tu, a u Splitu nastupaju i petorica debitanata. Zbog toga su i hrvatski mediji imali šta da prokomentarišu nakon poraza Srbije.

"Ovo više nije ona ista, pre godinu dana teško pobediva, jaka ekipa. Ostala je tek samo ljuštura", pišu "Sportske novosti". Za to vreme, "Indeks" je istakao da je naša selekcija ostala bez igrača koji su 10 godina dominirali svetskim vaterpolom, ali da "ovakav poraz Srbije niko nije očekivao".

Srbiji u grupi D ostaje još meč protiv Slovenije (petak u 12.00), a očekuje se da naš tim završi na drugom mestu i plasira se u osminu finala. Tamo bi "delfine" sačekao trećeplasirani tim grupe B, što će izvesno biti selekcija Francuske.