ODLUČENO

RUSKI I BELORUSKI SPORTISTI OPET NA MEĐUNARODNIM TAKMIČENJIMA! Ova vest uzburkala je javnost: "Intoniraće se i himne"

Autor Nemanja Stanojčić

Vraćaju se na međunarodna takmičenja, poništena odluka iz marta...

Izvor: Profimedia/Valery Sharifulin/TASS

Ruski i beloruski bokseri vraćaju se takmičenjima! Zbog rata u Ukrajini oni su bili sankcionisani su i ne mogu da učestvuju na mnogim međunarodnim takmičenjima. Bilo je tako na Vimbldonu, pa je nedavno Rusija izbačena iz kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a slična situacija je i u mnogim drugim sportovima. Zbog toga je današnja vest iznenadila mnoge.

Međunarodni bokserski savez potvrdio je da će sportisti iz spomenute dve zemlje moći da se vrate u ring i imaće dozvolu da se takmiče pod svojim nacionalnim zastavama. Na taj način poništena je odluka doneta 4. maja kada je su oni sankcionisani zbog sukoba u Ukrajini. Potvrđeno je to u najnovijem saopštenju koje će svakako izazvati buru u javnosti.

"Ruski i beloruski sportisti moći će da nastupaju pod svojim zastavama. Nacionalne himne intoniraće se u slučaju da osvoje zlatnu medalju", navodi se u saopštenju i dodaje se da "politika ne treba da utiče na sport i da je njihova obaveza da obezbede da se svi sportisti tretiraju na isti način, bez obzira na svoju nacionalnost." Nema sumnje da će se o ovome tek pričati...