Počivaj u miru!

OPROŠTAJNA PORUKA GRČKOG SPORTISTE POGAĐA U SRCE! Legendarni borac preminuo od raka, a svet se divi njegovim rečima!

Autor Dušan Ninković

Svojevremeno je bio šampion Evrope i sveta, a na Olimpijskim igrama se takmičio u finalu. Ipak, bolest nije uspeo da pobedi.

Izvor: Profimedia

Jedan od najuspešnijih grčkih sportista u pojedinačnim sportovima, tekvondo borac Aleksandros Nikolaidis, preminuo je u 44. godini nakon duge i teške bolesti sa kancerom. Tokom poslednje dve godine borio se sa veoma retkim oblikom raka, a iz najvažnije životne bitke nije uspeo da izađe kao pobednik.

Nekadašnji svetski šampion u tekvondou, trostruki evropski šampion i dvostruki osvajač srebra na Olimpijskim igrama zauvek nas je napustio, a oprostio se dirljivom porukom koja je u srce dirnula brojne navijače širom sveta. Nikolaidis je znao da su mu male šanse da pobedi opaku bolest, pa je pripremio pismo koje je osvanulo na društvenim mrežama nakon njegove smrti.

"Ako čitate ovu poruku, to znači da sam ja otišao na bolje mesto. Poslednje dve godine bolovao sam od raka za čiji je tip devet od deset grčkih lekara čulo prvi put. Moj doktor je pomaknuo nebo i zemlju da me spasi. Nikad se nisam pitao zašto se to baš meni događa jer se može dogoditi svakome. Odlazim kao srećan čovek. Ispunili su mi se snovi, a mnogo puta sam bio na podijumu i predstavljao svoju zemlju", piše u oproštajnoj poruci Nikolaidisa.

Ova njegova poruka mnoge je dirnula u srca, a poseban pasus Aleksandros Nikolaidis posvetio je svojoj supruzi i deci. "Bio sam toliki srećnik da me voli najdivnija žena na svetu. Ako se nekome u mojoj porodici ovo moralo dogoditi, bolje da je meni nego mojoj deci. Dragi prijatelji, svi smo putnici na ovom svetu i bitno je što ostavljamo iza sebe", dodao je nekadašnji grčki sportista.

Davne 1996. godine u Barseloni Nikolaidis je postao svetski šampion, dok je titulu namenjenu najbpljem u Evropi osvajao tri puta. Pobeđivao je na Evropskim prvenstvima u Zagrebu, Patri i Rimu, dok je na Olimpijskim igrama 2004. i 2008. godine gubio finalne mečeve. Bogatu kolekciju medalja posvetio je deci oboleloj od raka, odnosno njihovoj borbi. Po njegovoj želji, svi trofeji i medalje koje je osvojio biće stavljeni na aukciju, a zarađeni novac doniran u humanitarne svrhe!