RUŽNA SCENA

SKANDAL! TIJANINA NAJVEĆA RIVALKA RONILA SUZE ZBOG RASISTA: "Pitao me da li sam Italijanka!", pa proglasila KRAJ sa 23!

Autor Milutin Vujičić

Paola Egonu je godinama najbolja odbojkašica Italije, međutim zbog toga što nije odvela svoju zemlju do finala - odmah je postala "tuđa".

Izvor: Twitter/whatsupban/Screenshot

Srpske odbojakšice odbranile su zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, a na podijumu se ponovo našla i Italija sa kojom su naše devojke prethodnih godina vodile mnoge važne i stresne bitke. Posebno se to odnosi na našu Tijanu Bošković kojoj je jedina konkurencija u borbi za najbolju odbojkašicu svetaPaola Egonu, a upravo je ova Italijanka prethodne noći posle osvajanja bronze odlučila da se sa 23 godine povuče iz državnog tima.

Egonu se potpuno slomila nakon pobede nad Amerikankama za treće mesto na Svetskom prvenstvu, plakala je kraj terena zbog rasizma koji je "nabujao" nakon što su Italijanke elimisane u polufinalu, a sve što je neverovatna odbojkašica do tada uradila - stavljeno je pod znak pitanja zbog njene boje kože.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi kako Egonu plače kraj terena i razgovara sa nekim iz Odbojkaškog saveza Italije: "Ne razumete, ne razumete... Opet su me pitali da li sam ja Italijanka. Ovo je moj poslednji meč za državni tim", ponavljala je utučena Egonu koju će sigurno svi u reprezentaciji pokušati da nagovore da se predomisli, ali jednostavno više ne želi da se bori pod zastavom države u kojoj nije ravnopravna sa ostalima.

Njene suzne oči obeležile su ceremoniju uoči dodele zlatne medalje srpskim odbojkašicama, a pokušavala je da je uteši i saigračica Monika di Đenaro koja je grlila na terenu, ali i to je malo da ublaži bol koji oseća.

Egonu je inače rođena u Sitadeli, a njeni roditelji su imigranti iz Nigerije. Čitav život Egonu je provela u Italiji za koju je nastupala u svim mlađim kategorijama i polako je sticala ugled jedne od najboljih odbojkašica sveta. Pre četiri godine u Japanu izgubila je od Srbije i došla do srebrne medalje na Svetskom prvenstvu, dok je prošle godine osvojila zlato na Evropskom.