UŽAS

LEKAR REPREZENTACIJE ME JE SILOVAO 100 PUTA: "Imala sam samo 13 godina" - jeziva ispovest zlatne olimpijke

Autor Nikola Delić

Doktor repreznetacije godinama je seksualno zlostavljao gimnastičarke koje su bile deo nacionalnog tima...

MekKajla Maroni gimnastičarka
Izvor: Profimedia

Nekadašnji doktor američke gimnastičke reprezentacije Lorens Leri Nasar optužen je za seksualno zlostavljanje preko stotinu takmičarki. Pomenuti Nasar godinama je zlostavljao takmičarke unutar reprezentacije SAD, među kojima i brojne šampionke, a tačan broj žrtava se ne zna.

Ove tvrdnje "najglasnije" iznela je Mekajla Maruni koja je do detalja opisala šta se dešavalo u tom paklu: "Napadao me je čim sam ušla u reprezentaciju. Rekao je da želi da me proveri, a prvi put me je silovao kada sam imala 13 godina. Kasnije me je silovao stotinu putu." Marunijeva se za pomoć obratila i selektoru reprezentacije Džonu Gedertu, ali ni od njega nije dobila pomoć: "Poverila sam se treneru Gedertu koji nije reagovao. Nasar je rekao da je ovo žrtva koju moram da podnesem kako bih se našla na Olimpijskim igrama."

Nekadašnja osvajačica zlata sa igara u Londonu 2012. odlučila je da progovori o ovom užasu: "Probudila sam se gola u njegovom krevetu i odlučila da to prijavim. Njih je bilo briga samo za novac i medalje, a moja karijera u gimnastici nije vredna toga što sam doživela. Sada moram da započnem život ispočetka".

Na kraju, istragu je pokrenuo i FBI, koji je dobio svedočenje tri žrtve i na osnovu toga formirao slučaj. Po završetku tog burnog procesa 2017. godine, Lorens Nasar je osuđen na 60 godina zbog posedovanja dečije pornografije, a potom na dodatnih 175 godina zbog seksualnog zlostavljanja velikog broja gimnastičarki.