In memoriam

PREMINULA IKONA AMERIČKOG SPORTA - NJEGOV JE BIO NAJČUVENIJI POTEZ U ISTORIJI: Decenijama se ne zna da li je lopta pala

Autor Mladen Šolak

Legendarni igrač američkog fudbala Franko Heris preminuo je nekoliko dana pre 50. godišnjice hvatanja koje je proglašno za najveće u istoriji lige.

Izvor: Profimedia

Legenda američkog fudbala Franko Heris (72) preminuo je u Americi, samo nekoliko dana pre 50. godišnjicu najvećeg poteza u istoriji NFL-a, koji je upravo on izveo. Bilo je to "Bezgrešno hvatanje" ("Immaculate reception"), kojim je doneo pobedu svojim Pitsburg Stilersima protiv Oukland Rejdersa 23. decembra 1972. Zbog toga je ovaj petak trebalo da bude veliki dan i u njegovom životu i u ligi, ali su tragične vesti stigle neposredno pre jubileja.

"NFL FILMS", filmska i TV produkcijska kuća koja pokriva najpopularniju ligu u Americi već 60 godina, proglasila je taj trenutak za najveći u istoriji. U tom, čuvenom trenutku, lopta koju je poslao kvoterbek Pitsburg Stilersa Teri Bredšo odbila se od kacigu igrača Rejdsa Džeka Tejtuma, a Franko Heris uhvatio je pre nego što je pala na tlo. Potom je pretrčao teren i ostvario tačdaun, kojim je meč bio rešen. Decenijama su taj potez pratile kontroverze, pre svega oko toga da li je lopta pala na zemlju pre nego što je on uhvatio, ali je slava velikog kvoterbeka i tog njegovog tačdauna ostala večna.

Tvorac naziva tog tačdauna, komentator Pitsburga koji je prenosio taj meč, napravio je paralelu sa religijskim verovanjem o "Bezgrešnom začeću" ("Immaculate Conception" na engleskom) i tako je ovaj potez dobio večni život pod drugim imenom, kao dokaz da je i to bilo čudo. Na mestu tog čuvenog Herisovog hvatanja napravljen je spomenik u čast tom potezu. On je postao mesto hodočašća navijača Pitsburga odmah nakon što su saznali da je njihov ljubimac preminuo. Za taj tim igrao je od 1972. do 1983. godine i osvojio je četiri od ukupno šest titula u istoriji Stilersa.

Izvor: Profimedia/UPI

"Teško je pronaći adekvatne reči da bismo opisali uticaj Franka Herisa na Pitsburg Stilerse, na njegove saigrača, na Pitsburg kao grad i na sve navijače Stilersa. Od svoje ruki sezone, u kojoj je uhvatio 'Bezgrešno hvatanje', kroz narednih 50 godina, Franko je donosio radost ljudima i na terenu i van njega. Nikad nije prestao da se odužuje svima. Svi su ga voleli", rekao je predsednik Stilersa Art Runi.

Heris je pretrčao 12.120 jarti i osvojio četiri Superboula tokom sedamdesetih godina, učestvujući tako u formiranju šampionske dinastije u Pitsburgu. A sve je počelo navedenog dana 1972, u utakmici protiv Rejdersa, kada je ceo stadion mislio da je igra stala, ali on je nastavio da trči, "preleteo" je 45 jardi protivničke polovine i doneo je Stilerimsa prvu plej-of pobedu u čak 40 godina. "Ta igra zaista predstavlja ono što je naš tim bio tokom sedamesetih", rekao je Heris nakon što je njegov potez 2020. proglašen za najveći u istoriji lige u prvih sto godina.

Njegov tadašnji rival, Fil Vilapijano, došao je na komemoraciju i posetio je spomenik na mestu gde je Heris uhvatio loptu. "Postoji mnogo uglova iz kojeg to hvatanje možete da pogledate i nikad nećemo shvatiti šta se desilo. Hajde da sada sve to ostavimo kako jeste i da prepustimo večnosti", rekao je on, prećutavši ono što sigurno misli - da tačdaun nije trebalo da bude priznat. Pogledajte ga:

Pitsburg Stilers hvatanje
Izvor: YouTube/NFL