Krenulo je!

SENZACIJA - NORVEŽANIN SVE ŠOKIRAO NA STARTU ČETIRI SKAKAONICE: Lanišek podbacio, Poljaci leteli, ali Granerud ih RAZBIO

Autor Nikola Lalović

Dva fantastična skoka su Halvoru Egneru Granerudu donela neverovatnu prednost pred nastavak takmičenja na Četiri skakaonice.

Izvor: Profimedia

Počele su Četiri skakaonice! Već u prvoj seriji smo videli iznenađenja pa je tako Turčin Arda Ipčioglu koji je prošle godine u Oberstdorfu eliminisao Severina Frojnda sada izbacio Markusa Ajzenbihlera. Loši letovi su koštali i Pijusa Paškea i Đovanija Bresadolu druge runde, ali zna se ko nije podbacio! 

Halvor Egner Granerud! Apsolutno je bio dominantan u obe runde i na kraju je sa 312,boda! Skočio je 142,5 metra u prvoj seriji, potom u drugoj 139 i napravio je ogromnu prednost u odnosu na sve svoje pratioce! Nije Poljacima dobar dan bio dovoljan jer su Pjotr Žila sa 299 bodova i David Kubacki sa 295 bodova završili kao drugi i treći, ali će im trebati mnogo bolji skokovi ili podbačaj Norvežanina kako bi mu preuzeli prvo mesto u plasmanu Četiri skakaonice!

Domaći takmičari Karl Gajger i Andreas Velinger su završili kao četvrti i šesti tako da su Nemci ostali bez podijuma, a dugo smo u Oberstdorfu čekali dobre skokove. Posle prilično loše većine prve serije pomereno je zaletište za poslednjih dvadesetak skakača i konačno su takmičari poleteli na pravi način. 

Zadovoljni posle prvog takmičenja u okviru Novogodišnje skakaonice mogu da budu Vladimir Zografski i Erik Belšou koji su iznenadili, prošli u drugu rundu i uzeli bodove, dok su verovatno bez šansi za osvajanje trofeja ostali drugi u generalnom plasmanu Anže Lanišek kao i Marius Lindvik.

Norvežanin koji je znao da u prethodnim godinama zablista za Novu godinu sada je podbacio i završio je kao 17. dok je Anže Lanišek sa ukupnim zaostatkom od oko 25 metara za Granerudom sebe otpisao iz borbe za trofej. Završio je na desetom mestu i to mu je drugi najlošiji rezultat ove sezone.

Naredno takmičenje je na programu 31. decembra kada nas očekuju kvalifikacije u Garmiš-Partenkirhenu od 14 časova, a 1. januara je takmičenje na ovoj skakaonici. Pogledajte kompletan raspored ovde.