Tragedija!

POZNATI RUSKI SPORTISTA POGINUO U UKRAJINI: Bio je dobrovoljac u ratu, život izgubio u Donbasu - izvršavao je zadatak!

Autor Dušan Ninković

Izgubio je život manje od mesec dana nakon što je njegova jedinica upućena na front.

Izvor: Youtube/РСБИ/printscreen

Rat u Ukrajini koji traje već godinu dana odneo je još jednu sportsku žrtvu. Na izvršenju zadatka u Donbasu preminuo je nekadašnji ruski kjokušin borac Sergej Uvicki, svojevremeno srebrni na Evropskom prvenstvu u karateu! On je kao dobrovoljac u odredu "Sojuz" bio stacioniran na istoku Ukrajine, gde je izgubio život prilikom jedne operacije.

Odred kojem je Sergej pripadao broji preko 100 ruskih sportista - pre svega onih koji su se bavili borilačkim sportovima pre početka rata. Oni su nakon obavljene obuke u Čečeniji početkom januara ove godine raspoređeni na položaje u Donbasu, gde Rusija već mesecima pokušava da zauzme neke od tačaka za koje se smatra da bi mogli da imaju presudan uticaj na ishod kompletnog rata koji se vodi od prošle godine.

"Strašna i tragična vest, u koju je još uvek nemoguće poverovati, zadesila je ruski Kjokušin i celu sportsku porodicu naše zemlje. Dok je učestvovao u izvršavanju borbenog zadatka u sastavu dobrovoljačkog odreda RSBI "Sojuz" poginuo je Sergej Uvicki (41), sekretar Kjokušin saveza Rusije. Sergej se oduvek odlikovao nepokolebljivom voljom na putu do cilja i nikada nije podlegao poteškoćama. Ovaj gubitak je težak, neblagovremen i nenadoknadiv, a svi smo izgubili bliskog prijatelja, uvek spremnog da pomogne u svakoj situaciji, talentovanog vođu, čoveka velikog humora, blistavog osmeha i beskrajne energije. Kjokušin federacija Rusije izražava najiskrenije saučešće porodici i prijateljima Sergeja i svima koji su imali sreću da poznaju ovu svetlu ličnost. Počivaj u miru, uvek ćemo te se sećati", navodi se u zvaničnom saopštenju.

Pored Uvickog, pripadnici odreda RSBI "Sojuz" su Sergej Plehanov (dvostruki šampion Ojama kupa u Japanu, japanski šampion K1), Viktor Gorn (šampion Svetskog kupa, šampion Evrope), Vsevolod Mohirjev (trener i šef jedne od gradskih kjokušinkai organizacija). Komandant odreda je Ramil Gabasov (izvršni direktor RSBI i direktor Svestilskog karate saveza).