Ostali sportovi

OLIMPIJSKI ŠAMPION (45) SE PROBUDIO IZ KOME: Još ne zna da su mu amputirali šake i stopala - i dalje je KRITIČNO

Autor Milutin Vujičić

Stanje olimpijca Romana Kostomarova se popravlja, ali je daleko od idealnog.

Izvor: Profimedia/SPUTNIK

Olimpijski šampion u umetničkom klizanju na ledu Roman Kostomarov (46) probudio se iz veštačke kome u koju je stavljen posle rizične operacije. Početkom godine čuveni ruski klizač primljen je na odeljenje intenzivne nege zbog komplikacija izazvanih korona virusom. Zbog teške upale pluća stavljen je na respirator, da bi se zbog manjka kiseonika pojavila i gangrena zbog koje mu je odumiralo tikovo u stopalima, dok je imao i dva moždana udara.

Doktori nisu imali kud nego da mu amputiraju stopala, nakon čega su morali i šake, kako bi se sprečilo širenje bakterija i odumiranje drugih delova tela, sve u nadi da će uspeti da ga spasu.

U prvi mah je delovalo da se njegovo stanje pogoršalo nakon operacije i da su male šanse da će preživeti, međutim Kostomarov je još jednom pokazao da je veliki borac. Nakon što su ga probudili iz veštačke kome, počeo je samostalno da diše, a iako je njegovo stanje i dalje kritično - doktori kažu da napreduje iz dana u dan. Postoji i dalje zabrinutost jer postoji i progresivna nekroza pri kojoj ćelije i tkivo nepovratno "umiru".

Kostomarov još nije pri punoj svesti i ne zna šta mu se desilo, odnosno još nije svestan amputacije. Nezvanične informacije iz Rusije govore da je angažovan i psiholog koji prati njegovo "buđenje" i koji će raditi sa njim da što bezbolnije prihvati novonastalu situaciju.

Podsetimo, Kostomarov je osvojio zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu 2006. godine zajedno sa Tatjanom Navkom, dok ima i dva zlata sa Svetskog i tri sa Evropskog prvenstva.